Wij garanderen 99,9% uptime Wij garanderen 99,9% uptime
Altijd & overal Altijd & overal
Persoonlijke begeleiding van A tot Z Persoonlijke begeleiding van A tot Z
Zakelijk netwerk provider Sinds 1994

Wat is MPLS?

MPLS staat voor Multiprotocol Label Switching en is nauw verwant aan IP-switching. MPLS is een netwerktechniek waarmee data via een optimale routing wordt verstuurd over een netwerk. Hierbij worden datapakketjes gelabeld met informatie over de eindbestemming zodat van tevoren duidelijk is via welke route de data verstuurd moet worden.

De techniek is actief op laag 2 en/of laag 3 van het OSI-model. Vaak wordt met VPLS een laag 2 oplossing aangeduid en met MPLS-VPN een laag 3 oplossing.

Waarom is men MPLS gaan gebruiken?

In de jaren ’90 was het datanetwerk voor spraak- en gegevenscommunicatie gesplitst waardoor kwaliteit van dienstverlening (QOS) niet goed werkte. Bovendien waren de verbindingen erg duur was. Multiprotocol Label Switching is ontwikkeld om dit gat op te vullen. Door deze techniek werd het namelijk mogelijk om bandbreedtes efficiënt te gaan gebruiken.

Met MPLS wordt de route van datapakketten niet bepaald door de tussenliggende hops. De route wordt van tevoren gedefinieerd zodat de weg van het beginpunt (ingress-router) tot eindpunt (egress-router) zo efficiënt mogelijk wordt afgelegd.

MPLS vereenvoudigd uitgelegd

Hoe werkt Multiprotocol Label Switching precies?

LDP protocol

Om deze netwerktechniek te laten werken, is een fysieke infrastructuur met MPLS-routers noodzakelijk. Het labelen vindt namelijk plaats binnen een autonoom systeem (AS). Voor het versturen wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde LDP-protocol. Waarvan de routing data is vastgelegd in een routing tabel op de switch.

Datapakketten die via het MPLS-netwerk worden verstuurd, krijgen van de ingress-router een extra MPLS-header. Via een zogenaamde push actie wordt routing informatie toegevoegd tussen de laag 2 en laag 3 informatie. Hops op de route lezen deze gegevens uit en vervangen deze met eigen data. Op het eindpunt, de egress-router, wordt deze informatie weer verwijderd.

MPLS VPN

MPLS wordt door DataWeb ingezet bij het koppelen van grote bedrijfsnetwerken, om zo Virtual Private Networks (VPN) te realiseren. MPLS VPN dient daarbij vaak als middel om oudere VPN-technieken zoals ATM en Frame Relay samen te laten werken. Met onze ervaring zorgen we voor een betrouwbaar netwerkontwerp dat voorbereid is op de toekomst.

Opbouw MPLS Header

De standaard IP-header wordt aangevuld met een MPLS Lable Stack Entry van 4 byte (32 bit). Deze header ziet er als volgt uit:

  • Bit 0-19; Label – Het label bevat de basisinformatie van de MPLS-Entry. Dit vormt de verbinding tussen twee routers.
  • Bit 20-22; Traffic Class (TC) – Hiermee wordt informatie verstuurd over Differentiated Services (DiffServ). Met dit schema kunnen IP-pakketten worden gerangschikt. Zo wordt de Quality of Service gewaardborgd.
  • Bit 23; Bottom of Stack (S) – Dit geeft aan of er één LSP is of meerdere LSP’s met elkaar verbonden zijn. In de Bottom of Stack kan de router aflezen of het om het laatste label gaat of dat er nog meer labels komen.
  • Bit 24-31; Time to Live (TTL) – Dit geeft de levensduur aan van het pakket in het aantal routers dat gepasseerd mag worden.

Is MPLS nog wel een actueel protocol?

De afgelopen jaren is de snelheid van openbaar internet enorm toegenomen waardoor het initiële snelheidsvoordeel grotendeels is verdwenen. Echter, zijn de voordelen op het gebied van netwerkoptimalisatie nog steeds actueel.

Zo kan via MPLS voorrang worden gegeven aan bepaald netwerkverkeer om bandbreedte optimaal te benutten. Denk hierbij aan VoIP of videoconferencing wat voorrang krijgt boven generiek internetverkeer.

Een techniek die tegenwoordig als alternatief veel wordt genoemd is SD-WAN. Een interessante techniek die we hieronder verder bespreken als afweging met MPLS. Meer weten over SDWAN? Lees dan ons artikel: Wat is SD-WAN?

MPLS vs SD-WAN; waar kies je voor?

SD-WAN is een opkomende techniek waarmee ogenschijnlijk MPLS overbodig wordt gemaakt. Toch is dit voorlopig nog niet mogelijk. Er zijn namelijk nog geen oplossingen waarmee de snelheid en loadbalancing van MPLS oplossingen gehaald worden. Daarom wordt toch vaak een gecombineerde oplossing aangeraden. Zie bijvoorbeeld onderstaande afbeelding. Een dergelijke oplossing wordt ook wel hybride WAN genoemd.

hybrid wan using sd wan

MPLS en netwerk security; hoe zit dat?

MPLS biedt met name voordelen voor grotere bedrijven met meerdere vestigingen, die ook klanten toegang willen geven tot hun netwerk. Virtuele netwerken zijn dan de beste keuze. Alle gebruikers hebben dan toegang tot één netwerk, zonder dat een fysieke of openbare IP-adressen niet nodig zijn. Alleen gebruikers die toegang hebben, kunnen dan bij de data.

Daarom is MPLS een van de meeste veilige netwerkoplossingen die beschikbaar is.

Meer weten over MPLS en de voordelen voor uw bedrijf?

DataWeb is een onafhankelijk ISP en biedt MPLS oplossingen voor het midden- en grootbedrijf. Bekijk onze pagina over MPLS om meer te lezen over deze dienst.

 

 

VolkerRail
RET
Nabuurs
Hitachi
Nutricia
ANWB
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie locatieLeveren we op jullie locatie?
heeft u een vraag? neem contact op
bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
elke werkdag bereikbaar Start chat
[gravityform id="1" title="false" description="false"]