Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Wat is MPLS?

MPLS staat voor Multiprotocol Label Switching en is nauw verwant aan IP-switching. MPLS is een netwerktechniek waarmee data via een optimale routing wordt verstuurd over een netwerk. Hierbij worden datapakketjes gelabeld met informatie over de eindbestemming zodat van tevoren duidelijk is via welke route de data verstuurd moet worden.

De techniek is actief op laag 2 en/of laag 3 van het OSI-model. Vaak wordt met VPLS een laag 2 oplossing aangeduid en met MPLS-VPN een laag 3 oplossing.

 

Uw organisatie aansluiten op zakelijk glasvezel?

Vul de zakelijk glasvezel postcodecheck in en ontdek of glasvezel op uw adres (of nieuwe locatie) beschikbaar is. De zakelijk glasvezel postcodecheck is geheel vrijblijvend.

 

Hoe werkt MPLS precies?

Om deze netwerktechniek te laten werken, is een fysieke infrastructuur met MPLS-routers noodzakelijk. Het labelen vindt namelijk plaats binnen een autonoom systeem (AS). Voor het versturen wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde LDP-protocol. Waarvan de routing data is vastgelegd in een routing tabel op de switch. LDP protocol

Zo werkt het


1. Datapakketten die via het MPLS-netwerk worden verstuurd, krijgen van de ingress-router een extra MPLS-header

2. Via een zogenaamde push actie wordt routing informatie toegevoegd tussen de laag 2 en laag 3 informatie

3. Hops op route lezen deze gegevens uit en vervangen deze met eigen data

4. Op het eindpunt, de egress-router, wordt deze informatie weer verwijderd.

 

 

 

ONZE GARANTIES

Altijd een expert als vast contactpersoon
Persoonlijke begeleiding van A tot Z
Maatwerk, flexibel en persoonlijk  

 

 

 

2. Dit levert MPLS je als bedrijf op

De bandbreedtes worden efficiënt gebruikt

In de jaren ’90 was het datanetwerk voor spraak- en gegevenscommunicatie gesplitst waardoor kwaliteit van dienstverlening (QOS) niet goed werkte. Bovendien waren de verbindingen erg duur was. Multiprotocol Label Switching is ontwikkeld om dit gat op te vullen. Met MPLS wordt de route van datapakketten niet bepaald door de tussenliggende hops. De route wordt van tevoren gedefinieerd zodat de weg van het beginpunt (ingress-router) tot eindpunt (egress-router) zo efficiënt mogelijk wordt afgelegd. Hierdoor worden bandbreedtes efficiënter gebruikt.

 


3. MPLS in de praktijk

Voorbereid op de toekomst!

MPLS wordt door DataWeb ingezet bij het koppelen van grote bedrijfsnetwerken, om zo Virtual Private Networks (VPN) te realiseren. MPLS VPN dient daarbij vaak als middel om oudere VPN-technieken zoals ATM en Frame Relay samen te laten werken. Met onze ervaring zorgen we voor een betrouwbaar netwerkontwerp dat voorbereid is op de toekomst.


 

Snel netwerk

MPLS technologie zorgt voor meer snelheid. Het brengt intelligentie in het netwerk door onderscheid te maken tussen verschillende data types die verstuurd worden binnen het netwerk. Daardoor is het met name geschikt voor het gebruik van bedrijfskritische applicaties en data die (wereldwijd) op een veilige manier dienen te worden verspreid. Door hogere prioriteiten toe te kennen aan belangrijke applicaties wordt de snelheid van werken geoptimaliseerd.

 

Uw organisatie aansluiten op zakelijk glasvezel?

Vul de zakelijk glasvezel postcodecheck in en ontdek of glasvezel op uw adres (of nieuwe locatie) beschikbaar is. De zakelijk glasvezel postcodecheck is geheel vrijblijvend.

 

Deze informatie is misschien ook nog interessant

 

Opbouw MPLS header

De standaard IP-header wordt aangevuld met een MPLS Lable Stack Entry van 4 byte (32 bit). Deze header ziet er als volgt uit:

  • Bit 0-19; Label – Het label bevat de basisinformatie van de MPLS-Entry. Dit vormt de verbinding tussen twee routers.
  • Bit 20-22; Traffic Class (TC) – Hiermee wordt informatie verstuurd over Differentiated Services (DiffServ). Met dit schema kunnen IP-pakketten worden gerangschikt. Zo wordt de Quality of Service gewaardborgd.
  • Bit 23; Bottom of Stack (S) – Dit geeft aan of er één LSP is of meerdere LSP’s met elkaar verbonden zijn. In de Bottom of Stack kan de router aflezen of het om het laatste label gaat of dat er nog meer labels komen.
  • Bit 24-31; Time to Live (TTL) – Dit geeft de levensduur aan van het pakket in het aantal routers dat gepasseerd mag worden.

 

Is MPLS nog wel een actueel protocol?

De afgelopen jaren is de snelheid van openbaar internet enorm toegenomen waardoor het initiële snelheidsvoordeel grotendeels is verdwenen. Echter, zijn de voordelen op het gebied van netwerkoptimalisatie nog steeds actueel.

Zo kan via MPLS voorrang worden gegeven aan bepaald netwerkverkeer om bandbreedte optimaal te benutten. Denk hierbij aan VoIP of videoconferencing wat voorrang krijgt boven generiek internetverkeer.

Een techniek die tegenwoordig als alternatief veel wordt genoemd is SD-WAN. Een interessante techniek die we hieronder verder bespreken als afweging met MPLS. Meer weten over SDWAN? Lees dan ons artikel: Wat is SD-WAN?

 

MPLS vs SD-WAN; waar kies je voor?

SD-WAN is een opkomende techniek waarmee ogenschijnlijk MPLS overbodig wordt gemaakt. Toch is dit voorlopig nog niet mogelijk. Er zijn namelijk nog geen oplossingen waarmee de snelheid en loadbalancing van MPLS oplossingen gehaald worden. Daarom wordt toch vaak een gecombineerde oplossing aangeraden. Zie bijvoorbeeld onderstaande afbeelding. Een dergelijke oplossing wordt ook wel hybride WAN genoemd.

 

MPLS en netwerk security; hoe zit dat?

MPLS biedt met name voordelen voor grotere bedrijven met meerdere vestigingen, die ook klanten toegang willen geven tot hun netwerk. Virtuele netwerken zijn dan de beste keuze. Alle gebruikers hebben dan toegang tot één netwerk, zonder dat een fysieke of openbare IP-adressen niet nodig zijn. Alleen gebruikers die toegang hebben, kunnen dan bij de data.

Daarom is MPLS een van de meeste veilige netwerkoplossingen die beschikbaar is.

 

Meer weten over MPLS en de voordelen voor uw bedrijf?

DataWeb is een onafhankelijk ISP en biedt MPLS oplossingen voor het midden- en grootbedrijf. Bekijk onze pagina over MPLS om meer te lezen over deze dienst.

Meer informatie over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Wij geven u graag advies. Neem gerust contact met ons op via 070-3819218 of sales@dataweb.nl.

Altijd & Overal - Van 10 Mbit/s tot 10 Gbit/s

Verbind eenvoudig elke locatie

Locatie

We sluiten elke locatie aan op uw MPLS/VPLS netwerk. Zowel voor kritische locaties als uitwijklocaties verzorgen we (internet)verbindingen. Zo kunt u zich richten op uitrol en beheer van het netwerk. Wij regelen de rest.

  • Koppel meerdere providers
  • Creëer een betrouwbaar gesloten netwerk
  • Verbind eenvoudig elke locatie

Virtuele tunnels

Door het MPLS-netwerk worden verschillende virtuele ‘tunnels’ gecreëerd, elk met een unieke identificatie. Labels worden toegevoegd (en weer verwijderd) aan de randen van het MPLS-netwerk.

  • Volledig transparant
  • Netwerk gedraagt zich als een standaard IP-netwerk
  • Virtuele tunnels, elk met een unieke identificatie

Snel netwerk

MPLS brengt intelligentie in het netwerk door onderscheid te maken tussen verschillende data types die verstuurd worden binnen het netwerk. Door hogere prioriteiten toe te kennen aan belangrijke applicaties wordt de snelheid van werken geoptimaliseerd.

  • Snelheid van werken wordt geoptimaliseerd
  • Brengt intelligentie in het netwerk
  • Voorbereid op de toekomst

Meer dan 1000 bedrijven gingen je voor

Voor bedrijven, overheden en non-profit

Udens College
Heerema
Nederlands Dagblad
DC Klinieken
Red Bull
KPMG

Uw organisatie aansluiten op zakelijk glasvezel?

Vul de zakelijk glasvezel postcodecheck in en ontdek of glasvezel op uw adres (of nieuwe locatie) beschikbaar is. De zakelijk glasvezel postcodecheck is geheel vrijblijvend.

 

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

Gemeente Rotterdam
De Zonnebloem
DC Klinieken
Hitachi
Dynalinq
Bidfood
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie



    Leveren we op jullie locatie?
    heeft u een vraag? neem contact op
    bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
    e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
    elke werkdag bereikbaar Start chat
    plan een Adviesgesprek