Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Wat is SD WAN?

Alle informatie die een IT-Manager of IT-Architect moet weten over Software Defined WAN.

Wat is Software-Defined WAN?

Software-defined Wide Area Network (SD-WAN) is een innovatieve benadering in de wereld van netwerkbeheer. Het vertegenwoordigt een aanzienlijke verschuiving van traditionele WAN-technologieën, waarbij het netwerkbeheer verschuift van hardware-gebaseerde oplossingen naar software-gedreven systemen. Deze aanpak maakt gebruik van cloudgebaseerde software om het Wide Area Network (WAN) efficiënter, veiliger en flexibeler te beheren.

In het traditionele WAN-model zijn verbindingen, zoals MPLS (Multiprotocol Label Switching), afhankelijk van fysieke apparatuur en vaste circuits. SD-WAN daarentegen, werkt als een soort schil over alle verbindingen heen waarmee het eenvoudiger om losse bedrijfslocaties aan te sluiten op het interne netwerk. SD-WAN is hierin echt een aanvulling op MPLS.

SD-WAN markt komt in stroomversnelling

Gartner heeft SD-WAN in 2019 al bestempeld als netwerktechnologie die zichzelf heeft waargemaakt. Meer dan 6.000 bedrijven maakten gebruik van de technologie en ze adviseren bedrijven om de technologie te onderzoeken wanneer WAN randapparatuur vernieuwd gaat worden of wanneer je besluit snel, meer apps in de cloud te gaan gebruiken.

 

SD wan branche offices gartner prediction

 

€ 19 miljard in 2030

De SD WAN markt is in 2022 € 4 miljard waard. De verwachting is dat deze omvang naar € 19 miljard groeit in 2030 en zelfs naar € 800 miljard in 2032! (2022, GMI)

global-sd-wan-market-size-by-region

De evolutie van WAN naar SD-WAN

SD-WAN is geëvolueerd als een antwoord op de beperkingen van traditionele WAN-netwerken. Deze evolutie werd gedreven door de toenemende behoefte van bedrijven om meerdere, geografisch verspreide locaties en een groeiend aantal cloudgebaseerde toepassingen efficiënt te verbinden en te beheren.

Cloud-applicaties via SD-WAN

Het traditionele WAN-model omvat meerdere LAN’s die samen het netwerk vormen. LAN’s zijn bij grotere bedrijven verschillende soorten netwerkverbindingen zoals internetverbindingen, telefoonverbindingen, huurlijnen of straalverbindingen. Het beheer van grote hoeveelheden verbindingen, samen met de grotere afhankelijkheid van cloud-applicaties heeft de ontwikkeling van SD-WAN in een stroomversnelling gebracht. SD-WAN wordt namelijk over bestaande netwerken gelegd om zo beschikbare capaciteit optimaal te verdelen en managen.

SD-WAN-technologie kan (let op het woord kan) betrouwbare en relatief goedkope dataconnectiviteit bieden tussen datacenters, hoofdkantoor en overige locaties. Een mogelijkheid is dat internet voor overige locaties via de verbinding op het hoofdkantoor wordt geleverd. Echter zijn hier ook andere oplossingen voor die nog steeds goed werken.

Kernfuncties SD-WAN

De kernfuncties van SD-WAN zijn als volgt:

 1. Intelligent Verkeersbeheer: SD-WAN kan verkeer dynamisch routeren over de meest efficiënte paden, rekening houdend met factoren zoals bandbreedtegebruik, netwerkcongestie en latentie.
 2. Verbeterde Veiligheid: SD-WAN integreert geavanceerde beveiligingsmaatregelen zoals encryptie en segmentatie direct in het netwerk.
 3. Flexibiliteit: SD-WAN maakt het mogelijk om flexibel netwerkcapaciteit en -diensten uit te breiden of te wijzigen zonder fysieke veranderingen aan de infrastructuur.

Voor- en nadelen SD-WAN

SD-WAN wordt flink gehypet. Met name door de leveranciers van de hardware. Maar wat zijn nu echt de voordelen? En belangrijker, wat zijn de nadelen van SD-WAN? Eerst de voordelen:

 • Gecentraliseerd beheer van netwerk; Via een cloudplatform wordt het volledige netwerk, inclusief routeringen, prioriteiten en beveiligingsinstellingen beheerd.
 • Flexibiliteit; Nieuwe instellingen of verbindingen worden sneller toegevoegd in het netwerk. Daarnaast is het eenvoudiger om instellingen te “kopiëren”.
 • Goedkoper (ten minste dat zeggen de leveranciers van de hard- en software); doordat je over kan stappen naar goedkopere lokale verbindingen bespaar je hierop. Hier komen echter de kosten voor de hardware en software tegenover te staan.

Dan de nadelen:

 • Dure hardware; De besparing op de verbindingen wordt direct gecompenseerd door de dure hardware die nodig. Eigenlijk wordt het IT budget grotendeels verplaatst van de netwerkleverancier naar de hardwareleverancier.
 • Afhankelijkheid van leverancier; Bij SD-WAN wordt je single-point-of-failure de hardware (en software). Het netwerk wordt in de cloud van de leverancier geregeld. Is er daar een storing, kan je niks. Vergelijk het met een storing bij iDeal. Dan heb je alles goed geregeld, maar kan je niet betalen doordat er daar een storing is. Dit komt nog bovenop de storingen die toch af en toe in het netwerk voorkomen.

SD-WAN Cisco oplossingen

Cisco is een van de bedrijven met een uitgebreid productportfolio wat aansluit bij SD-WAN. Voordelen die ze zelf noemen zijn:

 • Betere gebruikerservaring; Applicaties kunnen sneller worden geïmplementeerd en gebruikers ervaren constantere en voorspelbare performance.
 • Grotere behendigheid; Snellere, eenvoudigere implementatie en beheer van je WAN. Waarbij minder bandbreedte wordt gebruikt.
 • Geavanceerde beveiliging; Multi-layer beveiliging versleuteld alle data.

Cisco biedt verschillende aanvullende oplossingen zoals Meraki SD-WAN en Cisco iWAN waarmee nog meer voordelen te behalen zijn.

Bekijk de infographic van Cisco voor meer info

 

ONZE GARANTIES

Altijd een expert als vast contactpersoon
Persoonlijke begeleiding van A tot Z
Maatwerk, flexibel en persoonlijk

 

SD-WAN FortiGate

FortiGate is een Cisco alternatief waarmee soortgelijke resultaten behaald kunnen worden.

Op de website is een duidelijk schema te zien over de werking van SD-WAN.

redundant-internet-sdwan-56

Vervangt SD-WAN de traditionele routers?

De traditionele routers lijken volledig vervangen te kunnen worden door SD-WAN oplossingen (bron: Networkworld). Echter, er is nog maar weinig goede SD-WAN apparatuur beschikbaar in de markt. Zowel Cisco als kleinere startups bieden oplossingen, maar ook zij zijn zoekende naar goede, werkbare software en bedrijfsmodellen.

“In potentie kan SD-WAN een besparing van 90% opleveren. Bij internationale uitrol speelt echter ook het managen van meerdere carriers en technologieën.”

Gevolgen voor IT Management

De “next generation” IT Management ziet er drastisch anders uit dankzij de hybride en virtuele oplossingen die beschikbaar komen. Als IT-manager wordt het:

 • Eenvoudiger om het netwerk te beheren, monitoren en bij te sturen waar nodig
 • Belangrijker om efficiëntie van het netwerk te vergroten
 • Gebruikerservaringen te verbeteren

Beheer, overzicht en management van de onderliggende netwerkverbindingen zal vaker extern worden belegd. Met name vanwege de complexiteit en ervaring op eventuele issues op te lossen.

Toekomstige Trends en Ontwikkelingen in SD-WAN

De toekomst van SD-WAN ziet er interessant uit, met voortdurende innovaties en verbeteringen:

 • Geïntegreerde AI en Machine Learning: Deze technologieën zullen waarschijnlijk worden geïntegreerd voor nog slimmere netwerkbeheeroplossingen.
 • Verdere Cloudintegratie: Naarmate de cloudinfrastructuur blijft groeien, zal SD-WAN nog belangrijker worden voor efficiënte cloudconnectiviteit.
 • Verbeterde Beveiliging: Naarmate de netwerkbedreigingen evolueren, zal SD-WAN blijven innoveren om slimme beveiligingsoplossingen te bieden.

Op dit moment voorzien we dat SD-WAN de komende vijf jaar nog wel in ontwikkeling zal blijven. Een stabiel netwerk omvat meer dan alleen een softwareoplossing. Uiteindelijk wordt de data over de fysieke verbinding verstuurd. Dus wordt daar ook het verschil gemaakt op het gebied van snelheid en latency.

SD-WAN op uw locatie?

Wij horen graag uw vragen. Bel ons direct of maak gebruik van onderstaand formulier, dan nemen wij op korte termijn contact met u op.

Dit maakt ons anders

Geen keuzemenu. De expert direct aan de lijn

Persoonlijke begeleiding van A tot Z.

We gaan geen uitdaging uit de weg

Al 25 jaar specialist in het vinden van oplossingen

Door onze ervaring leveren we sneller dan elke andere provider

We leveren altijd en overal

DataWeb voldoet aan alle mogelijke zakelijke voorwaarden

Van Amsterdam tot Zuid-Afrika

We denken met je mee

Vooraf denken we mee over de beste zakelijke glasvezelverbinding voor jouw situatie.

 • Hoeveel medewerkers?
 • Hoe zwaar wordt het netwerk beslast?
 • Is er een voorlooplijn nodig?
 • Zijn er netwerkkoppelingen?
 • En nog veel meer…

Wij regelen het. Op tijd!

We nemen je alle projectwerkzaamheden uit handen en garanderen tijdige levering.

 • Site-survey
 • Afstemming graafwerkzaamheden
 • Planning met monteurs
 • Aansluiting op uw netwerk
 • IP-configuratie

Je kunt op ons vertrouwen

We garanderen 99,9% uptime en staan altijd voor je klaar. Voor vragen, overleg of iets anders.

 • Supersnelle verbinding over zakelijk glasvezel
 • Non-overbooked dataverkeer
 • Geen datalimiet en/of Fair Use Policy
 • 24/7 support
 • Altijd inclusief beheer en installatie

Meer dan 1000 bedrijven gingen je voor

Voor bedrijven, overheden en non-profit

Social Deal
ANWR-Garant
Blijdorp
VolkerWessels
Bakker Van Maanen
UTS

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie?

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

Beelen
Nabuurs
Hitachi
Leeuwendaal
Zivver
Knauf
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek