MPLS Netwerk DataWeb

MPLS | Optimale zekerheid voor bedrijf kritische processen

Multiprotocol Label Switching (MPLS) is een betrekkelijk nieuwe communicatietechnologie die nauw verwant is aan IP-switching. Met MPLS komen nieuwe functionaliteiten beschikbaar voor IP-netwerken die voorheen niet of zeer moeizaam te realiseren waren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat MPLS steeds bekender wordt en meer en meer ingezet wordt als dé nieuwe standaard voor grote multimediale IP-netwerken.

Wij denken mee over de beste oplossing

DataWeb heeft al 20 jaar ervaring met het aanleggen en onderhouden van gesloten netwerken. MPLS is een van de oplossingen die hierin een belangrijke rol speelt. Vooral de laatste jaren wordt er steeds vaker gekozen voor een MPLS netwerk verbinding. DataWeb is bekend met de voor- en nadelen van deze oplossing en denkt altijd meer over de beste oplossing. Zo heeft DataWeb bij alle bestaande klanten zoals Adidas, RET en Landal Greenparks meegedacht. Waardoor uiteindelijk een goede keuze gemaakt kon worden.

 

MPLS VPN

Het MPLS VPN Netwerk

MPLS wordt door DataWeb ingezet bij het koppelen van grote bedrijfsnetwerken. Om zo Virtual Private Networks (VPN) te realiseren. MPLS VPN dient daarbij vaak als middel om oudere VPN-technieken zoals ATM en Frame Relay samen te laten werken.

Alle data over een veilige verbinding

Bij MPLS VPN wordt de flexibiliteit van een gerouteerd IP-netwerk (laag 3 van het OSI-model) gecombineerd met de voordelen van switching (laag 2 van het OSI-model). Een voordeel van switching technologie is dat dit in snelle hardware kan worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld ook bij ATM het geval is. De switching functionaliteit wordt binnen MPLS gerealiseerd door het invoegen van een of meerdere ‘Labels’ tussen de standaard datalink laag (bijvoorbeeld HDLC of Ethernet) en netwerk laag headers. Hierdoor worden door het MPLS-netwerk verschillende virtuele ‘Tunnels’ gecreëerd, elk met een unieke identificatie. Labels worden toegevoegd (en weer verwijderd) aan de randen van het MPLS-netwerk. Voor gekoppelde netwerken is dit labelswitching volledig transparant en gedraagt het netwerk zich als een standaard IP-netwerk. Dit alles zorgt voor een zeer veilige verbinding waarbij versleuteling niet noodzakelijk is.

Verkeer vanuit interne netwerk eenvoudig scheiden

Een belangrijke eigenschap van het MPLS-tunnelmechanisme is dat DataWeb en/ of de klant zelf het verkeer vanuit netwerken van verschillende aangesloten vestigingen goed kan scheiden. Bij IP-routering maakt het hierbij niet uit of deze verschillende netwerken dezelfde IP-adresruimte gebruiken, aangezien binnen de MPLS-infrastructuur de identificatie van verkeersstromen volledig is gebaseerd op de toegevoegde labels en niet op de onderliggende IP-adressen. Ook bij laag 2 netwerken zorgt MPLS voor switching op basis van de toegevoegde labels. Dit label-/tunnelmechanisme vormt dan ook de basis. Klanten beschikken met MPLS over een eigen, virtueel gescheiden netwerk.


Een aantal voordelen van een MPLS VPN netwerk ten op zichte van een IP-VPN netwerk zijn:

  • Meer Quality-Of-Service (QoS) mogelijkheden; In een MPLS netwerk heeft u volledige controle over de manier waarop VPN pakketten worden verstuurd over alle hardware en communicatiepaden.
  • Eenvoudiger management; Bij een IP-VPN oplossing beheert u vaak zelf de hardware aan het einde van de verbinding. Bij MPLS ligt dit veelal bij de carriers.
  • Beter beveiligingsmanagement; Het VPN netwerkverkeer is logisch gescheiden van ander type verkeer dmv de MPLS labels. Dit maakt het eenvoudiger om de beveiliging van het netwerk te regelen.
snelheid en kwaliteit MPLSMPLS technologie zorgt voor meer snelheid. Het brengt intelligentie in het netwerk door onderscheid te maken in verschillende data types die verstuurd worden binnen het netwerk. Daardoor is het name geschikt voor het gebruik van bedrijfskritische applicaties en data die (wereldwijd) op een veilige manier dienen te worden verspreid. Door hogere prioriteiten toe te kennen aan belangrijke applicaties wordt de snelheid van werken geoptimaliseerd.
Voor de snelste verbinding is het aan te raden te kiezen voor zakelijk glasvezel.
Private cloud is de laatste jaren enorm populair geworden. Er zijn daardoor tal van aanbieders ontstaan die u private cloud oplossingen aanbieden. Voor grotere organisaties zijn bij deze oplossingen twee zaken van belang: 1) de verbinding met het datacenter 2) de verbindingen tussen meerdere vestigingen.

Verbinding met het datacenter

Wanneer het alleen gaat om de verbinding met het datacenter, dan zijn er verschillende verbindingsmogelijkheden. Waarbij de beste oplossing een punt-punt verbinding is.

Verbinding tussen meerdere vestigingen

Een MPLS VPN newerk wordt echt interessant wanneer u uw private cloud beschikbaar wilt maken in verschillende vestigingen. Er ontstaat dan namelijk een zogenaamd ster-newerk waarbij verkeer tussen vestigingen op verschillende manieren gerouteerd moet worden. Met MPLS is het namelijk mogelijk om garanties af te geven ten aanzien van prestaties en veiligheid. DataWeb heeft jarenlange expertise opgebouwd met het opzetten van complexe MPLS netwerken. Zo komt u nooit voor onaangename verrassingen komt te staan.

Over het algemeen kan gesteld worden dat de prijzen voor MPLS gebaseerde VPN’s gepositioneerd zijn tussen vaste verbindingen (Frame Relaying) en de goedkopere VPN’s gebaseerd op IPsec.De kostenopbouw voor een MPLS-VPN bestaat meestal uit de volgende componenten:

  • Eenmalige kosten voor installatie van het netwerk (bij sommige providers tevens voor het opheffen van het netwerk)
  • Maandelijkse kosten voor het management van het netwerk
  • Maandelijkse kosten voor het management van QoS / CoS
  • Maandelijkse kosten per aansluiting voor de verbindingscapaciteit / poortcapaciteit
  • Maandelijkse kosten per aansluiting voor het beheer van de router

Daarnaast zijn er extra kosten verbonden, indien er via het MPLS-VPN netwerk aanvullende diensten als Internet Access worden geboden.

 

Wilt u dat we met u meedenken over uw MPLS oplossing?

Bent u zich aan het oriënteren op een MPLS oplossing? Dan denken we graag met u mee.

Vraag een offerte aan of bel ons op 070 381 9218

 

Referenties
Postcode check

Doe nu onze postcode check & bekijk alle mogelijkheden op uw locatie

even geduld..

Even geduld..

Wij controleren uw adres en bekijken de mogelijkheden.

even geduld..

Even geduld..

Wij controleren uw adres en bekijken de mogelijkheden.

© 1994 - 2017 DataWeb B.V.

Navigatie