Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

DDoS bescherming: een trendrapport voor 2023 en verder

DDos-aanvallen zorgen al langer voor kopzorgen bij bedrijven en dit zal nog wel even blijven. Zo blijkt uit rapporten van de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP).

De gevolgen van een dergelijke aanval zijn vaak enorm, denk hierbij aan: 

 • Omzetverlies 
 • Reputatieschade
 • Afpersing

DDoS-aanvallen zijn een volwassen dreiging geworden en DDoS-bescherming is voor ondernemingen nu dan ook noodzakelijker dan ooit. Een aantal trends die we in 2023 zien, lees je hier. 

 

NBI Infographic DDoS 2023

Trend 1: Lengte van aanvallen stijgt

De lengte van aanvallen is met bijna 50% toegenomen ten opzichte van 2022. Het tweede kwartaal in 2023 was het aantal aanvallen dat langer duurde dan vier uur 36 t.o.v. 26 in het eerste kwartaal van 2023. 

Trend 2: HTTPS DDoS Tsunami

Een nieuwe vorm van DDoS-aanvallen is in Q2 2023 waargenomen, de zogenaamde HTTPS DDoS Tsunami. Deze aanval kenmerkt zich door extreem hoge RPS (Requests Per Second) rates, soms wel van 880.000 of hoger. Het tegengaan van deze aanvalsvorm is extreem moeilijk doordat er om de paar minuten wordt gewisseld naar een nieuwe, onbekende set van HTTP-verzoeken. 

NBIP DDoS aanvallen trend

Trend 3: Specifieke periodes / doelwitten

Tijdens examenweken zijn er veel meer pogingen tot aanval geweest op schoolexamenwebsites. Gelukkig zijn deze succesvol afgeslagen, maar de verwachting is dat dit soort gerichte DDoS-aanvallen vaker gaan voorkomen. Zeker wanneer er een grotere afhankelijkheid is van toegang tot, of vraag naar digitale informatie.  

DDoS 2023 Q2

DDoS bescherming met de Nationale DDoS-Wasstraat (NaWas)

DDoS-bescherming is noodzakelijk om DDoS-aanvallen effectief af te slaan, nu en in de toekomst. Helaas is een DDoS-aanval nooit helemaal te voorkomen. Wel kunnen er maatregelen getroffen worden om de schade tot het minimum te beperken.

DataWeb maakt dit mogelijk door gebruik te maken van de Nationale DDoS Wasstraat (NaWas) van de NBIP. De Nationale DDoS Wasstraat (NaWas) is momenteel één van de meest verfijnde en intelligente oplossingen voor DDoS bescherming. Een aantal voordelen van de NaWas:

 • DDoS-aanvallen en ander kwaadaardig verkeer worden snel gedetecteerd en bestreden
 • 24/7 monitoring van alle vormen van DDoS-bedreigingen
 • ‘Scrubbing’ van het verkeer gebeurt ongemerkt, waardoor uw applicatie of server zo goed mogelijk bereikbaar blijft

Benieuwd hoe de DDoS-Wasstraat werkt? Of wilt u meer informatie over DDoS-bescherming? Download dan onze DDoS-whitepaper:

Meer informatie over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Wij geven u graag advies. Neem gerust contact met ons op via 070-3819218 of sales@dataweb.nl.

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

VolkerWessels
KPMG
ANWR-Garant
Sligro
Adidas
Zivver
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek