Cloud first of cloud only. Het zijn termen die voor IT managers enorm belangrijk zijn geworden.
Een onderbelicht onderdeel van cloud strategieën is echter vaak de netwerkverbinding:
Dit zijn vragen die we in dit artikel beantwoorden.
Laten we eerst stilstaan bij de ontwikkeling van Cloud Computing.
Oude wijn in nieuwe zakken of niet? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Cloud is een algemeen bekend begrip geworden. Feitelijk is deze ontwikkeling al gaande vanaf de jaren negentig. Echter, de verbindingen waren nog niet goed genoeg ontwikkeld waardoor het toen niet echt door kon zetten.
Vanaf het moment dat Eric Schmidt (CEO van Google) in 2006 het begrip Cloud Computing op een conferentie gebruikte is het eigenlijk pas echt van start gegaan. Na een periode van discussie over de definitie is het nu tijd voor toepassing en implementatie . Daarbij speelt virtualisatie een belangrijke rol. De voordelen van virtualisatie zijn namelijk enorm.
✔ Altijd een expert als vast contactpersoon
✔ Persoonlijke begeleiding van A tot Z
✔ Maatwerk, flexibel en persoonlijk
Het grootste voordeel van virtualisatie zijn de lagere kosten. Hosters kunnen de serverparken veel efficiënter benutten waardoor kosten lager worden. Een virtuele server heeft voor bedrijven het voordeel dat applicaties zonder downtime verhuisd kunnen worden. Iets wat met hybride of private cloudnetwerken erg handig is.
De datacenters (in Nederland of in het buitenland) zijn de spin in het web geworden van cloudnetwerken. Maar hoe zit het nu met de verbindingen?
De providers spelen een belangrijke rol in de ontwikkelingen op dit gebied. De afgelopen jaren leggen steeds meer providers verbindingen naar de datacenters toe. Zo hoeft niet iedereen los naar het datacenter te komen.
Het voordeel hiervan voor IT Managers is dat de hybride cloud strategie niet in het geding komt. Het type verbinding kan volledig op de interne wensen worden afgestemd: private cloud waar noodzakelijk, public cloud waar mogelijk.
Alle dataverkeer via het Internet? Voorlopig is dit nog niet het geval.
Ondanks dat het Internet steeds stabieler is geworden, blijven de garanties van ISPs vaak achter op wat er wenselijk is. Bedrijven zoals DataWeb bieden hier wel oplossingen voor. Deze zijn echter volledig op maat voor elk bedrijf.
De digitalisering van de netwerkomgeving zet in rap tempo door. De ontwikkeling van Internet of Things staat nog maar in de kinderschoenen, maar in de nabije toekomst gaat dit ook spelen voor veel bedrijven. Nieuwe complexere netwerkinfrastructuren en protocollen die dit mogelijk maken, stellen steeds hogere eisen. Met name de betrouwbaarheid en stabiliteit hiervan blijken moeilijk te managen.
Mede daarom kiezen veel IT managers ervoor om hun communicatie af te nemen bij één bedrijf (one-stop-shop). Dit kan een goede keuze zijn, mits hierin de juiste keuze wordt gemaakt. Met name bij de grotere providers levert dit namelijk vaak problemen op.
Veelgehoorde problemen zijn de beschikbaarheid van infrastructuur en het serviceniveau.
Even gechargeerd, als IT manager zijn er twee keuzes: Carrier-driven en Carrier-neutral. Met name deze laatste variant heeft veel voordelen voor bedrijven.
Kiezen voor een carrier-neutral oplossing heeft als belangrijk voordeel dat er meer vrijheid is bij het kiezen van verbindingsoplossing en meer flexibiliteit is bij het inrichten hiervan.
Een oplossing op maat
IT managers kunnen gebruik maken van concurrentie tussen providers door te kiezen voor een carrier die via de infrastructuur van al deze providers kan leveren. Op basis van de business requirements wordt door hen een infrastructuur op maat ontworpen en verbonden. Dit is niet eenvoudig, omdat er veel ontwikkelingen spelen op het gebied van verbindingen, zowel qua technologie als aanbod.
Dataweb biedt de mogelijkheid tot een gesloten verbinding met Amazon AWS (Direct Connect). Sluit het datacenter veilig aan op het interne netwerk.
Een ontwikkeling die de laatste tijd steeds belangrijker wordt, is het in kaart brengen van de verbindingseisen per applicatiecategorie. Hierbij moet gekeken worden vanuit kostenperspectief en risicomanagement. Door per applicatiecategorie hiernaar te kijken, wordt inzichtelijk in welke mate het netwerk ingericht moet worden op piekbelasting.
Vier belangrijk parameters voor het kiezen van een verbinding zijn:
Geen situatie is gelijk. Een afweging voor een verbinding maken op basis van deze vier parameters geeft goed inzicht in wat er precies nodig is. Soms gaat het alleen om een snelle verbinding, maar steeds vaker staan beschikbaarheid en latency hoog op de prioriteitenlijst.
Wat is nu beste keuze op het gebied van netwerkverbindingen met de cloud? Een vraag die DataWeb veelvuldig beantwoordt voor haar klanten. Bel ons direct of maak gebruik van onderstaand formulier, dan nemen wij op korte termijn contact met u op.
✔ Geen keuzemenu. De expert direct aan de lijn
✔ Persoonlijke begeleiding van A tot Z.
✔ We gaan geen uitdaging uit de weg
✔ Al 25 jaar specialist in het vinden van oplossingen
✔ Door onze ervaring leveren we sneller dan elke andere provider
✔ We leveren altijd en overal
DataWeb biedt verschillende verbindingsmogelijkheden aan. Wilt u hier meer over weten? Klik dan hieronder op uw verbinding naar keuze.
Vooraf denken we mee over de beste zakelijke glasvezelverbinding voor jouw situatie.
We nemen je alle projectwerkzaamheden uit handen en garanderen tijdige levering.
We garanderen 99,9% uptime en staan altijd voor je klaar. Voor vragen, overleg of iets anders.
Meer weten over verbindingen en cloud?
Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie