Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Slimme IT Architecten Kiezen voor Dark Fiber - 7 Redenen

Maakt u gebruik van een extern datacenter voor applicaties of dataopslag?Heeft u last van storingen of vertragingen op het netwerk? Lees dan vooral dit document door.

De noodzaak voor een Dark Fiber wordt steeds groter

Een extern datacenter brengt veel voordelen met zich mee. Echter, er gaat ook een groot risico mee gepaard.

Bij een storing in of rondom het datacenter zijn applicaties niet meer bereikbaar en kunnen zowel eigen medewerkers als eindgebruikers geen gebruik maken van uw services. De noodzaak van een stabiele en betrouwbare verbinding wordt hierdoor steeds hoger. Waarbij de kosten niet te hoog mogen zijn.

Gebruik van een extern datacenter heeft als belangrijk gevolg dat er veel netwerkcapaciteit nodig is tussen een vestiging en het datacenter.  Er wordt immers continu data heen en weer gestuurd tussen deze twee locaties. Daarbij is een hoge uptime een vereiste.

Maar waarom heeft u dan precies een Dark fiber-verbinding nodig? Lees vooral de zeven onderstaande redenen om een beeld te krijgen…

 

1.   Bespaar jaarlijks veel geld

Contracten voor dataverbinding worden veelal afgesloten voor een periode van drie jaar. Waarbij de hoogte van het maandbedrag afhankelijk is van de gewenste snelheid. De benodigde snelheid loopt bij back-upoplossingen al snel op naar 1Gbit/s of zelfs 10 Gbit/s. Voor dergelijke verbindingen zijn maandbedragen van duizenden euro’s zeer gebruikelijk. Uw hoofdkantoor en datacenter verhuist niet snel. Vaak blijven deze vijf tot tien jaar op dezelfde plek. Het aanleggen van een dark fiber-verbinding kan duizenden euro’s per maand besparen.

 

2.   Geen extra maandelijkse kosten bij hogere snelheden

Bent u bekend met de wet van Moore?

Die zegt dat de opslagcapaciteit (en dus databehoefte) elke 18 maanden verdubbelt. Met een dark fiber-verbinding en apparatuur heeft u zelf controle over de snelheid. U betaalt alleen voor de verbinding niet voor de snelheid. Zo kunt u kiezen voor meerdere 1 Gbps verbindingen of direct overstappen naar 10 Gbps. Doordat u geheel onafhankelijk bent, zijn er geen extra maandelijkse kosten. U betaalt slechts voor het vervangen of bijplaatsen van bestaande apparatuur.

 

3.   Minder storingen – Verbetering uptime IT applicaties

Wanneer u gebruik maakt van het netwerk van bestaande providers, bent u volledig afhankelijk van deze provider. Deze verbinding is vaak minder stabiel dan u zou verwachten. Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste bepaalt de service provider de routing van het signaal. Het aantal hops dat hierbij wordt gepasseerd heeft enorme invloed op de snelheid en de stabiliteit van het signaal. Des te minder verschillende netwerkapparatuur er wordt gepasseerd, des te minder Single Points of Failure (SPOF) er zijn. Een kleine vertraging kan leiden tot packet loss waardoor gebruikers niet goed gebruik kunnen maken van systemen. Daarnaast worden er geregeld nieuwe aansluitingen gemaakt met de nodige uitval als gevolg.

Door gebruik te maken van een onbelichte glasvezel heeft u alles zelf onder controle. U weet wanneer er onderhoud wordt gepleegd en kan daarop anticiperen. Dit resulteert in minder storing en dus een verbetering van de uptime van IT applicaties van gebruikers.

 

4.   Extra beveiligingsmogelijkheid op de glasvezel

Een onbelichte glasvezelverbinding (dedicated of private line) is al veiliger dan een open verbinding. Dit komt doordat u zelf het beheer voert over de randapparatuur. Het is echter mogelijk om extra encryptie (beveiliging) op het signaal te implementeren. Een dergelijke oplossing is voornamelijk voor banken en ziekenhuizen interessant, omdat zij met extreem gevoelige data werken. De encryptie kan tot op een enkele golflengte (kleur) toegevoegd worden in de WDM apparatuur. Hiermee kan dus extra data beveiliging worden gerealiseerd.

 

5.   Creëer meerdere parallelle en onafhankelijke verbindingen

Bij grotere afstanden loopt de beschikbaarheid van glasvezelverbindingen terug en neemt de prijs voor de verbinding enorm toe. Door slim gebruik te maken van CDWM/DWDM technieken (keuze is afhankelijk van de afstand tussen de twee locaties) kunnen op dezelfde glasvezelverbinding meerdere onafhankelijke verbindingen worden gerealiseerd. Met deze techniek wordt het mogelijk om verschillende protocollen en applicaties naast elkaar over dezelfde lijn te sturen.

 

6.   Behoud zelf controle én besteed het beheer uit

Een belangrijke reden waarom maar weinig bedrijven kiezen voor dark fiber is dat men denkt dat het erg complex is om te onderhouden en in te richten. Echter, de dark fiber-techniek (CWDM / DWDM) is juist enorm eenvoudig in beheer en gebruik, omdat er geen software nodig is om routing en switching in te stellen.

Heeft u toch behoefte aan externe ondersteuning? Dan zijn hier verschillende oplossingen voor beschikbaar. U behoudt zelf de controle over de verbinding, maar u heeft geen zorgen over onderhoud en updates.

 

 

7.   Realiseer eenvoudig een externe back-up voor data

De behoefte om data offline beschikbaar te hebben is bij elk bedrijf aanwezig. Bijvoorbeeld voor analyses van database of de ontwikkeling van nieuwe applicaties. Door een onbelicht glasvezelnetwerk aan te leggen tussen het datacenter en het hoofdkantoor wordt het eenvoudig om een offline back-up te realiseren op de hoofdlocatie. Daar kan één specifieke verbinding voor worden opgezet. Het opzetten hiervan is enorm eenvoudig en brengt bovendien weinig extra kosten met zich mee.

 

Meer weten over de mogelijkheden van dark fiber voor u?

DataWeb is specialist in zakelijk glasvezel en dark fiber. De beste oplossing is afhankelijk van factoren als locaties, bereikbaarheid, en graafafstand. Neem vooral contact op om precies te weten te komen welke oplossing voor u het meest geschikt is.

Meer dan 1000 bedrijven gingen je voor

Voor bedrijven, overheden en non-profit

GLS
Nutricia
Bakker Van Maanen
Plein
ABN AMRO
Moneyou
Gemeente Rotterdam
Davanti Nederland
Nabuurs
heeft u een vraag? neem contact op
bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
elke werkdag bereikbaar Start chat
plan een Adviesgesprek