De noodzaak voor een Dark Fiber wordt steeds groter
Een extern datacenter brengt veel voordelen met zich mee. Echter, er gaat ook een groot risico mee gepaard.
Bij een storing in of rondom het datacenter zijn applicaties niet meer bereikbaar en kunnen zowel eigen medewerkers als eindgebruikers geen gebruik maken van uw services. De noodzaak van een stabiele en betrouwbare verbinding wordt hierdoor steeds hoger. Waarbij de kosten niet te hoog mogen zijn.
Gebruik van een extern datacenter heeft als belangrijk gevolg dat er veel netwerkcapaciteit nodig is tussen een vestiging en het datacenter. Er wordt immers continu data heen en weer gestuurd tussen deze twee locaties. Daarbij is een hoge uptime een vereiste.
Maar waarom heeft u dan precies een Dark fiber-verbinding nodig? Lees vooral de zeven onderstaande redenen om een beeld te krijgen…
Contracten voor dataverbinding worden veelal afgesloten voor een periode van drie jaar. Waarbij de hoogte van het maandbedrag afhankelijk is van de gewenste snelheid. De benodigde snelheid loopt bij back-upoplossingen al snel op naar 1Gbit/s of zelfs 10 Gbit/s. Voor dergelijke verbindingen zijn maandbedragen van duizenden euro’s zeer gebruikelijk. Uw hoofdkantoor en datacenter verhuist niet snel. Vaak blijven deze vijf tot tien jaar op dezelfde plek. Het aanleggen van een dark fiber-verbinding kan duizenden euro’s per maand besparen.
Bent u bekend met de wet van Moore?
Die zegt dat de opslagcapaciteit (en dus databehoefte) elke 18 maanden verdubbelt. Met een dark fiber-verbinding en apparatuur heeft u zelf controle over de snelheid. U betaalt alleen voor de verbinding niet voor de snelheid. Zo kunt u kiezen voor meerdere 1 Gbps verbindingen of direct overstappen naar 10 Gbps. Doordat u geheel onafhankelijk bent, zijn er geen extra maandelijkse kosten. U betaalt slechts voor het vervangen of bijplaatsen van bestaande apparatuur.
Wanneer u gebruik maakt van het netwerk van bestaande providers, bent u volledig afhankelijk van deze provider. Deze verbinding is vaak minder stabiel dan u zou verwachten. Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste bepaalt de service provider de routing van het signaal. Het aantal hops dat hierbij wordt gepasseerd heeft enorme invloed op de snelheid en de stabiliteit van het signaal. Des te minder verschillende netwerkapparatuur er wordt gepasseerd, des te minder Single Points of Failure (SPOF) er zijn. Een kleine vertraging kan leiden tot packet loss waardoor gebruikers niet goed gebruik kunnen maken van systemen. Daarnaast worden er geregeld nieuwe aansluitingen gemaakt met de nodige uitval als gevolg.
Door gebruik te maken van een onbelichte glasvezel heeft u alles zelf onder controle. U weet wanneer er onderhoud wordt gepleegd en kan daarop anticiperen. Dit resulteert in minder storing en dus een verbetering van de uptime van IT applicaties van gebruikers.
Een onbelichte glasvezelverbinding (dedicated of private line) is al veiliger dan een open verbinding. Dit komt doordat u zelf het beheer voert over de randapparatuur. Het is echter mogelijk om extra encryptie (beveiliging) op het signaal te implementeren. Een dergelijke oplossing is voornamelijk voor banken en ziekenhuizen interessant, omdat zij met extreem gevoelige data werken. De encryptie kan tot op een enkele golflengte (kleur) toegevoegd worden in de WDM apparatuur. Hiermee kan dus extra data beveiliging worden gerealiseerd.
Bij grotere afstanden loopt de beschikbaarheid van glasvezelverbindingen terug en neemt de prijs voor de verbinding enorm toe. Door slim gebruik te maken van CDWM/DWDM technieken (keuze is afhankelijk van de afstand tussen de twee locaties) kunnen op dezelfde glasvezelverbinding meerdere onafhankelijke verbindingen worden gerealiseerd. Met deze techniek wordt het mogelijk om verschillende protocollen en applicaties naast elkaar over dezelfde lijn te sturen.
Een belangrijke reden waarom maar weinig bedrijven kiezen voor dark fiber is dat men denkt dat het erg complex is om te onderhouden en in te richten. Echter, de dark fiber-techniek (CWDM / DWDM) is juist enorm eenvoudig in beheer en gebruik, omdat er geen software nodig is om routing en switching in te stellen.
Heeft u toch behoefte aan externe ondersteuning? Dan zijn hier verschillende oplossingen voor beschikbaar. U behoudt zelf de controle over de verbinding, maar u heeft geen zorgen over onderhoud en updates.
De behoefte om data offline beschikbaar te hebben is bij elk bedrijf aanwezig. Bijvoorbeeld voor analyses van database of de ontwikkeling van nieuwe applicaties. Door een onbelicht glasvezelnetwerk aan te leggen tussen het datacenter en het hoofdkantoor wordt het eenvoudig om een offline back-up te realiseren op de hoofdlocatie. Daar kan één specifieke verbinding voor worden opgezet. Het opzetten hiervan is enorm eenvoudig en brengt bovendien weinig extra kosten met zich mee.
DataWeb is specialist in zakelijk glasvezel en dark fiber. De beste oplossing is afhankelijk van factoren als locaties, bereikbaarheid, en graafafstand. Neem vooral contact op om precies te weten te komen welke oplossing voor u het meest geschikt is.
DataWeb is een onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). Wij leggen al 25 jaar de meest betrouwbare en snelle verbindingen aan. Vooraf denken we mee over de beste verbinding voor uw situatie.
Als kleinste van de grote aanbieders helpen we de midden- en grootzakelijke markt met oplossingen op maat die bij andere providers niet mogelijk zijn.
Bij ons tref je geen keuzemenu. Je krijgt een vast contactpersoon. Zo bieden we jou snelle, flexibele en persoonlijke oplossingen.
Wij geven u graag advies