Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Wat is Dual Homed & Multi-homed? Alles wat u moet weten

De wereld van IT-beheer evolueert voortdurend en vereist een infrastructuur die zowel veerkrachtig als betrouwbaar is. Voor IT-managers en -architecten die de betrouwbaarheid en efficiëntie van hun netwerken willen maximaliseren, bieden Dual-Home en Multi-Home oplossingen een uitkomst. Vooral wanneer deze oplossingen geïmplementeerd worden met een onafhankelijke provider, kunnen ze aanzienlijke voordelen bieden in termen van redundantie en prestaties zonder de complexiteit van meerdere leveranciers.

Redundantie 1

Wat zijn Dual-Home en Multi-Home Netwerken?

Dual-Home en Multi-Home configuraties zijn vormen van netwerkredundantie. Hieronder volgen de definities:

 • Dual-Home: Hierbij wordt het netwerk verbonden met twee afzonderlijke netwerkinfrastructuren via dezelfde provider.
 • Multi-Home: Multi-homing is een configuratiemethode waarbij een netwerk wordt voorzien van meerdere netwerkverbindingen en IP-adressen. Deze methode verbetert de betrouwbaarheid van de internetconnectiviteit en onderhoudt tegelijkertijd een efficiënte prestatie.

 

Hieronder is een aantal schematische weergaves te vinden van mogelijke dual home en multihome netwerken.

Dual homedTwee routers verbonden via twee aparte fysieke netwerken en één datacenter.

single multihomed

Twee routers verbonden via twee aparte fysieke netwerken en twee datacenters.

De Voordelen van Dual-Home en Multi-Home

Het implementeren van een goed ontworpen Dual-Home of Multi-Home netwerkstrategie kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in netwerkprestaties.

 • Redundantie: Beide opties bieden een back-up om netwerkstoringen op te vangen.
 • Prestaties: Door het verdelen van het verkeer kunnen netwerksnelheid en capaciteit toenemen.
 • Veiligheid: Een diversiteit aan verbindingen maakt het netwerk minder vatbaar voor gerichte aanvallen.

Implementatie met een onafhankelijke provider

Het unieke van implementatie met één onafhankelijke provider is dat het de complexiteit vermindert zonder in te boeten aan de robuustheid van het netwerk.

 • Met één provider kan men genieten van gescheiden netwerkpaden die zowel bij Dual-Home als Multi-Home configuraties essentieel zijn.
 • Dit vermindert de beheerslast en kan economische voordelen bieden, terwijl de betrouwbaarheid van het netwerk hoog blijft.

Redundantie en VRRP

Dual home en multihome netwerkoplossingen scharen we bij DataWeb onder de noemer redundantie of VRRP. Het netwerkontwerp is feitelijk gelijk alleen de technische invulling kan op details verschillen.

De belangrijkste boodschap die we hierover meegeven is dat de betrouwbaarheid van een netwerk significant wordt verhoogd door de implementatie van dit soort oplossingen. Zeker wanneer er wordt gekozen voor twee fysieke gescheiden netwerken wordt downtime door storingen tot een minimum beperkt. 

Conclusie

De keuze voor Dual-Home of Multi-Home oplossingen met een enkele onafhankelijke provider is een strategische zet die robuustheid en stabiliteit brengt in een IT-netwerk. Deze aanpak biedt een optimale balans tussen kosten, complexiteit en prestatie verbeteringen. Voor IT-managers en -architecten die hun netwerkinfrastructuur willen verbeteren, zijn deze geavanceerde configuraties een bewezen pad naar een meer veerkrachtig en betrouwbaar systeem. Het versterken van uw netwerkarchitectuur met de juiste partner kan de sleutel zijn tot succes in het huidige snel veranderende technologielandschap.

Op zoek naar een zakelijke verbinding voor uw organisatie? Met heldere communicatie, flexibiliteit, hoge garanties en jarenlange ervaring levert DataWeb totaaloplossingen op maat voor toekomstbestendige organisaties. Neem gerust contact op via sales@dataweb.nl of bel 070 381 92 18.

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

RET
Anne Frank Stichting
Knauf
National Geographic
Havensteder
Stichting Voorlinden
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek