Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Glasvezel graven: hoe gaat dat in zijn werk?

De Site Survey is uitgevoerd, de vergunningen zijn afgerond, het graaftraject kan beginnen! Bij DataWeb krijgen we vaak de vraag hoe glasvezel graven in zijn werk gaat. Wij leggen u dit graag uit aan de hand van een fotoreportage.

Wanneer u een glasvezel laat aanleggen, wilt u graag zo snel mogelijk van die verbinding gebruik maken. Soms hoeft er maar een klein stukje gegraven te worden, in andere gevallen ligt er al een buizennetwerk waar glasvezel eenvoudig doorheen gevoerd kan worden of ligt er al een glasvezelkabel voor de deur. In dit laatste geval hoeft de hoofdkabel enkel doorgetrokken te worden naar de meterkast van uw bedrijf. Is is sprake van een offnet-locatie? Dan moet er een nieuwe aansluiting gegraven worden tussen de dichtstbijzijnde handhole en uw pand.

Een eigen glasvezelverbinding voor uw bedrijf?

DataWeb regelt het voor u. We begeleiden dit van A tot Z, met als voordeel dat u slechts één aanspreekpunt heeft. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Glasvezel graven in de praktijk

1. Bij aanvang van het traject staat de haspelwagen met een 40 mm lege HDPE buis klaar.
glasvezel graven 1
2. Voordat er begonnen wordt met glasvezel graven, wordt de kaart nog eens grondig geanalyseerd. Er wordt gekeken hoe de route moet lopen en welke obstakels ze tegen gaan komen. Op de kaart staan alle buizen, het plan van aanpak, reeds aanwezige glasvezels, stroomkabels en leidingen, inclusief de bijbehorende dieptes.
glasvezel graven 2
3. Het glasvezel graven kan beginnen. Op de achtergrond is de haspelwagen te zien met daarop de nog lege (oranje) 40 mm HDPE-buis. Op de voorgrond ligt de al afgerolde HDPE-buis klaar om ingegraven te worden.
glasvezel graven 3
4. Het glasvezeltraject start vanuit de opgegraven hand-hole een stuk vanaf de klantlocatie. De HDPE-buis dient op de bestaande hand hole aangesloten te worden.
glasvezel graven 4
5. De werklieden zijn druk bezig met het uitrollen van de benodigde, nu nog lege, HDPE-buis.
glasvezel graven 5
6. Voor de gegraven geul met HDPE-buis helemaal wordt dichtgooit, wordt ongeveer 30 cm onder het oppervlak een groen lint uitgerold met opdruk “let op glasvezelkabel”. Dit lint dient als extra waarschuwingsmarkering bij eventuele toekomstige bouw- of graafwerkzaamheden.
glasvezel graven 6
7. Close-up van de opgegraven Hand-hole met het waarschuwingslint “let op glasvezelkabel”.
glasvezel graven 7
8. In sommige gevallen zijn op de route obstakels in kaart gebracht zoals sloten, bruggen, tram- of autowegen. In deze gevallen dient een precisieboring plaats te vinden, Horizontal Directional Drilling genaamd (afgekort: H.D.D.). De boormachine is op afstand bestuurbaar en kan dankzij de rupsbanden naar de boorpositie gereden worden.
glasvezel graven 8

9. Het benodigde boorgat voor de boormachine wordt gegraven. Vanuit dit boorgat zal de precisieboring uitgevoerd worden. Dit wordt ook wel het ‘startgat’ genoemd.

De voorbereidende graafwerkzaamheden dienen met de grootste zorgvuldigheid en voorzichtigheid uitgevoerd te worden. Op deze foto zijn goed de feloranje gekleurde markeringsplaten te zien welke waarschuwen voor de hieronder liggende hoogspanningskabel.

glasvezel graven 9
10. Het Startgat is klaar.
glasvezel graven 10
11. Hier is de overkant te zien met het ‘eindgat’ waar naartoe geboord wordt. Om deze route is het allemaal te doen: een druk verkeerskruispunt, inclusief tramweg.
glasvezel graven 11
12. De boormachine wordt in positie gebracht. Op deze foto zijn de flexibele boorbuizen te zien, met elk een lengte van 3 meter, welke automatisch door de boormachine achter elkaar geschroefd worden tot één lange boorlengte.
glasvezel graven 12
13. De boorkop daalt langzaam het gegraven startgat in. Op deze foto is eveneens de plaat op de boorkop te zien, welke als roer dient waarmee men als het ware door de grond heen stuurt. Een combinatie van duwen en draaien zorgt ervoor dat de boorkop zijn eindbestemming nadert.
glasvezel graven 13

14. Centimeter voor centimeter verdwijnt de boorkop in de grond. Om de boorgang te vergemakkelijken en het boorgat te verstevigen, wordt onder hoge druk een kleiachtige substantie uit de boorkop gespoten tijdens het boren. Dit zorgt er ook voor dat het boorgat niet instort bij het later ‘terugtrekken’ van de boor.

Deze substantie wordt later met een giertank uit het gat gezogen, waarna het over het land verspreid wordt als bodemverbetering.

glasvezel graven 14
15. De voortgang van de boring wordt middels een Drillguide/-tracer centimeter voor centimeter gevolgd en genoteerd. Tijdens deze booractiviteiten wordt intensief contact onderhouden met de machinist van de boormachine. Allerlei aanwijzingen en meldingen passeren over en weer de revue.
glasvezel graven 15
16. De boorkop heeft inmiddels de overkant bereikt en is verwisseld door een Reverse-boorkop. Nu begint het ‘terugtrekken’ van de boor. Dit is te vergelijken met het gebruik van een trekkabel waarmee een elektricien een kabel door de leiding trektvergroot de omvang naar de 111 mm van deze buis.
glasvezel graven 16
17. Tijdens het terugtrekken verdwijnt, langzaam maar zeker, de mantelbuis in de bodem…
glasvezel graven 17
18. …en wordt de haspelwagen beetje bij beetje afgerold.
glasvezel graven 18
19. De Reverse-boorkop is heeft inmiddels het startgat bereikt…
glasvezel graven 19
20. …nu komt nu ook de ‘zwarte’ mantelbuis tevoorschijn.
glasvezel graven 20
21. Bij de laatste meters wordt de boormachine naar achteren gereden. Vervolgens wordt een 40 mm HDPE-buis door de mantelbuis getrokken.
glasvezel graven 21
22. Wanneer de precisieboring is afgerond, kan er verder gegraven worden richting de klantlocatie.
glasvezel graven 22
23. Het graaftraject nadert langzaam maar zeker het pand. De graafmachine is inmiddels druk bezig met het graven van een kuil vlak voor de gevel van het pand.
glasvezel graven 23
24. De HDPE-buis wordt via de doorvoer het pand binnengebracht en komt uit in de meterkast van het pand.
glasvezel graven 24

25. Vanuit de handhole (in andere gevallen de wijkcentrale of mainhole) wordt de Fiber Optic Duct Cable door de HDPE-buis bij de klantlocatie ‘binnengeblazen’. In dit geval komt de HDPE-buis ter hoogte van de meterkast binnen.

Hoe de glasvezel een bedrijf binnen komt, staat duidelijk vermeld in de verrichte Site Survey.De Fiber Optic Duct Cable die in de HDPE-buis de klantlocatie binnenkomt wordt vervolgens in het pand doorgeleid naar het juiste punt waar het afgemonteerd doorgaans de patch-/serverruimte.

glasvezel graven 25

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van zakelijk glasvezel op uw bedrijfslocatie? Vraag gerust een offerte aan en wij brengen de mogelijkheden voor u in kaart.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?

Wij horen graag uw vragen. Bel ons direct of maak gebruik van onderstaand formulier, dan nemen wij op korte termijn contact met u op.

Dit maakt ons anders

Geen keuzemenu. De expert direct aan de lijn

Persoonlijke begeleiding van A tot Z.

We gaan geen uitdaging uit de weg

Al 25 jaar specialist in het vinden van oplossingen

Door onze ervaring leveren we sneller dan elke andere provider

We leveren altijd en overal

DataWeb voldoet aan alle mogelijke zakelijke voorwaarden

Van Amsterdam tot Zuid-Afrika

We denken met je mee

Vooraf denken we mee over de beste zakelijke verbinding voor jouw situatie.

 • Hoeveel medewerkers?
 • Hoe zwaar wordt het netwerk beslast?
 • Is er een voorlooplijn nodig?
 • Zijn er netwerkkoppelingen?
 • En nog veel meer…

Wij regelen het. Op tijd!

We nemen je alle projectwerkzaamheden uit handen en garanderen tijdige levering.

 • Site-survey
 • Afstemming graafwerkzaamheden
 • Planning met monteurs
 • Aansluiting op uw netwerk
 • IP-configuratie

Je kunt op ons vertrouwen

We garanderen 99,9% uptime en staan altijd voor je klaar. Voor vragen, overleg of iets anders.

 • Supersnelle verbinding over zakelijk glasvezel
 • Non-overbooked dataverkeer
 • Geen datalimiet en/of Fair Use Policy
 • 24/7 support
 • Altijd inclusief beheer en installatie

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie?

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

Stichting Voorlinden
Vattenfall
Croonwolter&dros | TBI
HartKliniek
Adidas
VolkerRail
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek