Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Wat zijn de kosten voor een bedrijf bij downtime?

De productiviteit van bedrijven kan om meerdere redenen stilvallen. Een van die redenen is het uitvallen van de internetverbinding. De gevolgen verschillen per bedrijf en sector, en zo ook de kosten die er mee gepaard gaan. De kosten van downtime voor een bedrijf zijn variërend vanwege verschillende factoren, zoals de bedrijfsgrootte, de industrie, de mate van afhankelijkheid van connectiviteit en de duur van de downtime. Enkele gevolgen van downtime voor een bedrijf zijn:

 • Verlies van productiviteit

Wanneer werknemers geen toegang hebben tot internet, kunnen ze mogelijk niet werken aan taken die afhankelijk zijn van online bronnen, applicaties of communicatie zoals Teams meeting en VoIP. Dit kan leiden tot verloren arbeidsuren en lagere productiviteit.

 • Verlies van omzet

Voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van online transacties, zoals e-commerce websites, leidt downtime direct tot verlies van omzet. Klanten kunnen geen aankopen doen en kunnen zelfs overstappen naar concurrenten met een stabielere online aanwezigheid.

 • Reputatieschade

Downtime kan het vertrouwen van klanten en partners in het bedrijf schaden. Ook wanneer dit kortstondig en incidenteel is. Dit kan leiden tot verlies van klanten, verlaagde klanttevredenheid en potentiële negatieve publiciteit, wat nog jarenlang effect kan hebben.

 • Downtime bij klanten en partners

In sommige gevallen zijn bedrijven digitaal realtime verbonden met klanten en partners. Downtime in de dataverbinding kan er dan ook voor zorgen dat zij niet meer (volledig) operationeel kunnen zijn.

 • Aansprakelijkheid

Veel bedrijven maken met hun klanten ook afspraken op het gebied van wat ze leveren. Vastgelegd in SLA of prestatiecontracten. Wanneer deze niet nageleefd worden, heeft dit flinke nadelige gevolgen. In veel gevallen kunnen er claims ingediend worden.

 • Veiligheidsrisico’s

Omdat ook veiligheidssystemen veelal afhankelijk zijn van een internetverbinding kan het uitvallen van de dataverbinding er ook voor zorgen dat de veiligheid in het geding kan komen. Denk aan camerasystemen en de bereikbaarheid van hulpdiensten.

 • Additionele kosten

Downtime leidt vaak ook tot extra kosten, zoals het inschakelen van technische ondersteuning om de problemen op te lossen of om alternatieve communicatiemethoden in te zetten.

Hoe zijn de kosten van downtime te bepalen?

Om de kosten van downtime voor een specifiek bedrijf te schatten, moet men rekening houden met factoren zoals het gemiddelde uurtarief van werknemers, de geschatte omzet per uur en eventuele extra kosten die kunnen ontstaan door de downtime. Een eenvoudige formule om de kosten van downtime te berekenen, is:
Kosten van downtime = (verlies van productiviteit + verlies van omzet + extra kosten) * duur van de downtime

Het is belangrijk op te merken dat de werkelijke kosten van downtime voor een bedrijf variëren en dat de bovenstaande formule slechts een algemene benadering biedt.
Bedrijven kunnen hun risico op downtime minimaliseren door te investeren in betrouwbare dataverbindingen, back-upsystemen en preventieve maatregelen zoals netwerkmonitoring en beveiliging.

Voorbeelden

Dat downtime door verstoring van digitale verbinding meer is dan alleen een theoretisch risico bewijzen de vele praktijkvoorbeelden. Onderstaand een aantal voorbeelden die een zeer grote impact hebben gehad met veel overlast.

Vliegtuigen Lufthansa aan de grond door beschadigde glasvezelkabels

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa kampte in februari een dagdeel met een storing van zijn IT-systemen. Veel vluchten konden niet vertrekken, doordat de systemen voor inchecken en boarden niet werkten. De IT-problemen werden veroorzaakt doordat glasvezelkabels werden beschadigd.
De problemen leidden tot vertragingen en annuleringen van vluchten van Lufthansa, Swiss, Austrian, Eurowings en Brussels Airlines. Op de luchthaven van Frankfurt, waar Lufthansa haar thuisbasis heeft, zorgde dat voor grote drukte bij passagiers en vliegtuigen. Er stonden zoveel toestellen aan de grond dat de luchtverkeersleiding er geen vliegtuigen meer liet landen.

Bron: RTL Nieuws

 

Half miljoen schade door ICT storing bij Stadskantoor Utrecht

De gemeente Utrecht schat dat een ICT-storing die 2019 plaatsvond, ongeveer een half miljoen euro aan schade heeft veroorzaakt. De storing heeft diverse systemen en diensten van de gemeente getroffen, waaronder de website, het e-mailsysteem en het klantcontactsysteem. De oorzaak van de storing was een verkeerde handeling door een medewerker tijdens onderhoudswerkzaamheden. De gemeente Utrecht heeft maatregelen genomen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen en de impact van de storing te beperken.

Bron: AGconnect.nl

 

Hoe voorkomt DataWeb downtime bij haar klanten?

DataWeb beseft dat voor veel bedrijven een internetverbinding net zo belangrijk is als water en elektriciteit. Met de hoogste garanties, vastgelegd in een SLA bieden ze al jarenlang betrouwbare verbindingen en garanderen ze een uptime van 99,9%. Ook back-upverbindingen of zelfs volledig redundante verbindingen behoren tot de mogelijkheden. Er worden zelfs Multicarrier oplossingen geboden die volledig redundant zijn. Hierbij wordt alles dubbel uitgevoerd, tot aan de onderliggende carrier aan toe. Doordat er geen single point of failure is, biedt dit klanten een oplossing met de hoogst haalbare betrouwbaarheid.

Over: Rico Wisman

Bio: DataWeb is actief als onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

Goossens wonen en slapen
De Zonnebloem
Davanti Nederland
ZorgDomein
Anne Frank Stichting
Vattenfall
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek