Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Wat is een botnet en hoe wapen je je ertegen?

Wereldwijd zijn er 24/7 miljoenen computers, telefoon en apparaten online. Door onzorgvuldigheid, verouderde software en gebrek aan controle zijn deze apparaten te hacken en in te zetten als botnet. Maar wat is een botnet eigenlijk?

Hackers kunnen ongezien over de gehele wereld vele computer overnemen en op afstand beheren. De eigenaren van deze computers hebben vaak niets in de gaten, omdat hun computer wel blijft werken. Wanneer cybercriminelen een groot aantal computers gehackt hebben en kunnen beheren, spreken we van een botnet.

Hoe werkt een botnet?

Zo’n botnet van computers wordt door cybercriminelen ingezet als wapen. Door een groot aantal computers van een botnet allemaal tegelijkertijd naar een bepaald IP-adres te laten gaan, bijvoorbeeld van uw verbinding, kan deze overbelast raken. Dit noemen we een DDoS aanval.

Cybercriminelen hebben controle over een groot aantal computers van anderen, soms wel meer dan duizend, en kunnen deze computers inzetten om uw server of verbinding te ‘overbelasten’. Hierdoor functioneert uw verbinding niet of nauwelijks meer.

Toename van aanvallen

Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 5 scholen last heeft gehad van een (D)DOS aanval. Maar ook een groot deel van de samenleving kan worden gedupeerd. Zo zijn overheidssites ook doelwit geweest. Vaak met financiële verliezen, reputatieschade en hoge herstelkosten als gevolg. Botnets worden ook ingezet als dreigmiddel om bedrijven geld afhandig te maken.

We zagen eerder al dat:

 • Het aantallen DDoS aanvallen toeneemt
 • De omvang van aanvallen groeit
 • De duur van aanvallen toeneemt

Genoeg redenen om de dreiging hiervan serieus te nemen. Stelt u zich eens voor dat uw bedrijf zo bedolven wordt dat uw medewerkers telefonisch onbereikbaar zijn. Dit raakt bij veel bedrijven direct de kerntaken. Veel bedrijven zijn dermate afhankelijk van hun dataverbinding dat een verstoring hiervan binnen enkele dagen tot een faillissement leidt. Helaas behoren ook datalekken en de gevolgen hiervan (claims vanuit klanten en meldplicht aan de APG) tot de mogelijkheden.

Dan maar alle apparaten per direct offline halen, of is er ook goed nieuws?

Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de gevaren van botnets te beperken. Een gedeelte kunt u, of uw IT-afdeling, zelf regelen. Denk hierbij aan het up-to-date houden van uw apparaten en het scholen van uw personeel om cyber-bewustwording te creëren. Naast de interne maatregelen heeft DataWeb diverse passende oplossingen die op de achtergrond uw verbinding monitoren en waar nodig ingrijpen.

Hoe beschermt DataWeb haar klanten tegen DDoS aanvallen?

Een van de oplossingen is de DDoS Wasstraat. Hierbij wordt continu het verkeer naar uw verbinding op de achtergrond in de gaten gehouden. Veilig verkeer wordt doorgestuurd, onveilig verkeer wordt zoveel mogelijk afgeweerd. Hierdoor raakt uw online omgeving niet overbelast en blijft uw site bereikbaar voor ‘normaal’ verkeer.

Security oplossing op maat

Geen enkele klant is hetzelfde. Daarom biedt DataWeb een legio aan security oplossingen, passend bij uw bedrijf en doelstellingen. Wij luisteren graag naar uw verhaal in een vrijblijvend online adviesgesprek. Direct meer weten? Bekijk de video of download de whitepaper.

Download DDoS whitepaper

Plan adviesgesprek

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

Croonwolter&dros | TBI
Stichting Voorlinden
Delaware
Bakker Van Maanen
ANWB
Crocs
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek