Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Wat is Dark Fiber? 6 redenen om te kiezen voor een eigen Dark Fiber

Vanuit onze klanten krijgen we vaak de vraag wat is dark fiber precies en waarom zouden we hiervoor moeten kiezen. Zeker nu organisaties veel in de cloud werken en gebruik maken van slimme technologieën, wordt dark fiber interessanter. Dit vraagt namelijk om hoogwaardige verbindingen met hoge bandbreedtes die meegroeien met behoeften als snelheid, zekerheid, schaalbaarheid en veiligheid. In dit artikel leggen we alles uit over dark fiber, dus lees snel verder.

Wat is Dark Fiber?

Dark Fiber is de term die gebruikt wordt voor een glasvezel tussen punt A en punt B waar nog geen actieve apparatuur op is aangesloten. De actieve apparatuur zorgt voor het transport van het dataverkeer door de glasvezel.

Zonder deze apparatuur blijft de fiber dus letterlijk onbelicht. Dit verklaart ook meteen de term ‘Dark’ Fiber. In het Nederlands wordt ook wel de term ‘onbelichte glasvezel’ gebruikt. Wanneer u kiest voor een eigen Dark Fiber, krijgt u een eigen glasvezel die binnenkomt op uw locatie en dient zelf voor de belichting te zorgen. Dit betekent dat u zelf volledig kan bepalen wat u met de verbinding doet en welke bandbreedte u nodig heeft.

Twee soorten Dark Fiber:

multimode dark fiber
Multi-mode fiber
De multi-mode (meergolvige) vezel is geschikt voor kortere afstanden met lagere snelheden. In vergelijking tot de single-mode is de benodigde apparatuur goedkoper, vanwege de toepassing van een LED of een VCSEL in plaats van een laser. Multimode vezels hebben, afhankelijk van de fabricage, in de kern ongunstige overdrachtseigenschappen door de lichtverstrooiing (de diagonale pijltjes). Dit kan tot bandbreedte verlies lijden. De kern van multi-mode glasvezelkabels heeft een grote diameter waardoor er meerdere paden zijn. In de glasvezelkern worden verschillende golflengtes gebruikt.
singlemode dark fiber
Single-mode fiber
De single-mode (enkelgolvige) vezel is geschikt voor grotere afstanden en hoge snelheden. Single-mode verbindingen kunnen worden belicht met Course Wave Division Multiplexing-apparatuur (CWDM) of met Dense Wave Division Multiplexing-apparatuur (DWDM). Met DWDM kunnen afstanden tot 200 kilometer worden overbrugd, zonder versterkerlocaties en nog langer met tussenliggende versterkerlocaties. Single-mode vezels hebben een kleine kern en kunnen slechts één lichtstraal versturen. Doordat er één enkel pad door de kern gaat, wordt het licht door het midden van de kern gestuurd en wordt het niet teruggekaatst tegen de buitenkant van de kern, zoals het geval is bij multi-mode.

 

Een eigen Dark Fiber verbinding?

DataWeb regelt het voor u. We begeleiden dit van A tot Z, met als voordeel dat u slechts één aanspreekpunt heeft. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Heeft u behoefte aan hoge bandbreedtes, is connectiviteit bedrijfskritisch voor uw primaire IT-proces, en dient deze te allen tijde te functioneren? Dan is een eigen Dark Fiber een goede keuze voor uw organisatie. Met Dark Fiber realiseert u een toekomstgericht netwerk waarmee u uw connectiviteit geheel naar wens kunt inrichten en, wanneer nodig, gemakkelijk kunt uitbreiden en opschalen.

Voornamelijk grotere bedrijven en organisaties die behoefte hebben aan een stabiele, betrouwbare, veilige en schaalbare verbinding en graag volledige controle hebben over het eigen netwerk, hebben baat bij een eigen Dark Fiber. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Bedrijven met meerdere gebouwen op eigen terrein
 • Slimme energie- en waternetwerken
 • Organisaties met fysiek gescheiden datacenterlocaties
 • Scholen met meerdere locaties
 • Samenwerkende zorginstellingen en ziekenhuizen met diverse vestigingen
 • Samenwerkende of samengevoegde overheidsinstanties
 • Netwerken voor cameratoezicht en verkeersregelinstallaties

6 redenen om te kiezen voor een eigen Dark Fiber:

1. Volledige controle

Met Dark Fiber bouwt u een eigen netwerk op en ontwikkelt u een eigen netwerkstrategie. Strategische keuzes rondom het inrichten, beheren en beveiligen van het netwerk maakt u zelf. Dit betekent dat u zelf bepaalt met welke dienstverleners en internetproviders u wilt samenwerken. Hiermee heeft u de volledige controle over het beheer en onderhoud van het netwerk, het budget en de projectkosten.

2. Privacy en beveiliging

De wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bepaalt dat organisaties verplicht zijn hun data optimaal te beschermen. Een Dark Fiber-netwerk is volledig toegekend aan uw bedrijf en wordt met niemand gedeeld. Dit biedt u ultieme gemoedsrust en kan helpen aantoonbaar te voldoen aan de regelgeving. Uw netwerk is 100% privé.

Ook is het mogelijk extra encryptie te implementeren op het netwerk. Dit wil zeggen: een extra stukje veiligheid doordat de data versleuteld wordt. Het implementeren van encryptie is vooral relevant voor organisaties die werken met gevoelige data, zoals zorginstellingen of banken.

3. Ongelimiteerde bandbreedtes

De bandbreedtes die u met Dark Fiber realiseert is enorm. De snelheid van de verbinding wordt bepaald door de apparatuur die door de gebruiker zelf wordt ingezet. Met Dark Fiber kunt u snelheden tot wel vele Gigabits per seconde realiseren. Dit zorgt er niet alleen voor dat uw bedrijf voldoet in de benodigde bandbreedte, maar garandeert ook optimale connectiviteit voor de gebruikers.

4. Schaalbaarheid

Wanneer uw onderneming groeit, neemt uw connectiviteitsbehoefte toe. Met Dark Fiber heeft u zelf de controle over de apparatuur die u aansluit op het Dark Fiber-netwerk. Op deze manier kunt u snel en eenvoudig opschalen zonder dat u hiervoor extra brandbreedte hoeft in te kopen en kunt u over één Dark Fiber meerdere punt-punt verbindingen realiseren.

5. Verbeterde cloud- en back-up mogelijkheden

Ongeacht het soort bedrijf dat u runt, helpt Dark Fiber uw cloud en Big Data-mogelijkheden verbeteren. Veel toepassingen en gegevensopslagcentra bevinden zich nu in de cloud, maar de netwerkbronnen die nodig zijn om deze services soepel te laten werken, ontbreken soms. Dark Fiber biedt hierin de oplossing. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat back-ups van uw netwerkgegevens met ongelooflijk hoge snelheden in de cloud kunnen plaatsvinden, waardoor de integriteit van uw netwerk wordt behouden in geval van een cyberaanval of gegevensverlies.

 

6.    Meerdere locaties koppelen

Met Dark Fiber is een directe verbinding tussen meerdere locaties mogelijk om zo een gesloten netwerk te realiseren. Denk hierbij aan de koppeling van twee vestigingen van uw organisatie, twee datacenters of tussen een datacenter en uw kantoorpand.

wat is dark fiber linkverbinding
Linkverbinding
Een directe verbinding tussen twee locaties.
ringnetwerk
Ringnetwerk
Met een ringnetwerk kan data verzonden worden via verschillende routes.
Daarmee ontstaat een volledig redundant netwerk. Als ergens in de ring een storing is, kan via de andere richting alsnog met alle locaties in de ring worden gecommuniceerd.
wat is dark fiber sternetwerk
Sternetwerk
Een sternetwerk bestaat uit punt-tot-punt-verbindingen. Elke locatie wordt afzonderlijk aan één centraal punt gekoppeld.

 

(Managed) Dark Fiber van DataWeb

Naast Dark Fiber, bieden wij ook Managed Dark Fiber aan. Hiermee hebt u dezelfde voordelen als Dark Fiber, maar niet de zorgen over bijvoorbeeld onderhoud van de kabel, kabelbreuk, of aanleggen/uitgraven van de lijn. In Nederland mag een kabel namelijk niet in de grond blijven liggen wanneer deze niet meer gebruikt wordt. DataWeb beheert daarom het volledige traject, van aanleg (vergunningaanvraag, planning, coördinatie, en aangraven) tot onderhoud.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?

Wij horen graag uw vragen. Bel ons direct of maak gebruik van onderstaand formulier, dan nemen wij op korte termijn contact met u op.

Dit maakt ons anders

Geen keuzemenu. De expert direct aan de lijn

Persoonlijke begeleiding van A tot Z.

We gaan geen uitdaging uit de weg

Al 25 jaar specialist in het vinden van oplossingen

Door onze ervaring leveren we sneller dan elke andere provider

We leveren altijd en overal

 

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

Cordaid
Davanti Nederland
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Knauf
DC Klinieken
RET
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek