Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Waar op letten bij een zakelijke internetverbinding?

Bij de meeste bedrijven is het aantal online toepassingen flink gegroeid en houdt die groei voorlopig nog aan. Om gelijke tred te houden met deze ontwikkeling moeten de internetverbindingen van deze bedrijven ook meegroeien. In de praktijk zien we dat sommige bedrijven de noodzaak hiervan onderschatten. Zakelijk internet is in veel gevallen onmisbaar om bij te blijven en werkprocessen draaiende te houden. Maar waaraan herkent u een goede zakelijke internetverbinding nu eigenlijk? Drie belangrijke facetten die het verschil maken bij een zakelijke internetverbinding zijn; snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid. In dit artikel lichten we toe waarom en wat de mogelijkheden zijn.

 

Snelheid

‘Welke internetsnelheid heb ik nodig?’, is wat menig bedrijf zich afvraagt. Dit is voor elk bedrijf uiteraard anders en afhankelijk van diverse factoren, zoals de branche en het aantal medewerkers. Kijkend naar cijfers van het CBS wordt snel duidelijk dat grotere bedrijven gebruik maken van snellere verbindingen. Zo heeft van de bedrijven met meer dan 20 werknemers ongeveer driekwart een internetaansluiting van tussen de 100-500 Mbit/s of nog sneller. Ook kunnen we uit onderstaande grafiek opmaken dat hoe groter het bedrijf is, hoe hoger de gebruikte bandbreedte is.

Bron: CBS

Een door veel bedrijven gekozen snelheid is 1 Gbit/s. Is een 1 Gbit/s glasvezelverbinding van DataWeb dan anders dan een particuliere glasvezelverbinding van 1Gbit/s? Staar u niet blind op de internetsnelheid. Een 1 Gbit/s zakelijke glasvezelverbinding is wezenlijk anders dan een particuliere internetverbinding van diezelfde snelheid. Allereerst is er bij veel aanbieders sprak van overboeking. Dit houdt in dat de snelheid van een particuliere 1 Gbit/s in de praktijk veel lager is omdat de bandbreedte soms wel met tientallen anderen wordt gedeeld. De mogelijkheden en flexibiliteit om een glasvezelverbinding af te stemmen op uw specifieke bedrijfswensen zijn dan ook relatief klein.

Bij een zakelijke glasverbinding via DataWeb zijn er veel meer mogelijkheden voor een oplossing op maat voor uw bedrijf. Naast de uitgebreide keuze in snelheden zijn er gerelateerde services om nog beter gebruik te maken van uw glasvezelverbinding. Een groot voordeel van zakelijk glasvezel via DataWeb is dat onze verbindingen op vrijwel alle plekken in Nederland beschikbaar zijn. Via de Postcodecheck ziet u in 1 muisklik wat er op uw bedrijfslocatie mogelijk is.

DataWeb levert al de hier genoemde snelheden en zelfs nog veel hogere snelheden. Van 2 tot 100 Gbit/s.

 

Vervangen xDSL en Coax netwerken

Door heel Nederland liggen glasvezelnetwerken en dit aantal groeit nog dagelijks. De verglazing is noodzakelijk vanwege het groeiend aantal digitale toepassingen en het bijbehorende datagebruik. Tevens vervangt glasvezel de komende jaren op veel plaatsen de bestaande xDSL- en Coax-netwerken die uitgefaseerd worden.

 

Veiligheid

Cybercrime is een reële bedreiging voor bedrijven, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ongeveer 10 tot 20% van de bedrijven heeft de afgelopen jaren veiligheidsincidenten ondervonden door een aanval van buitenaf, waarbij de bedrijven vanaf 50 medewerkers gemiddeld vaker slachtoffer zijn. De gevolgen lopen uiteen van uitval van ICT-diensten tot de onthulling en zelfs vernietiging van data. Bij het merendeel van de incidenten zijn er kosten mee gepaard. De sectoren die meeste incidenten ondervonden zijn Zorg, Horeca en ICT.

Bron CBS

Het overgrote deel van bedrijven neemt maatregelen tegen cybercrime. Een van die maatregelen is gebruikmaken van een VPN. DataWeb levert ook verbindingen waarmee een IP VPN gerealiseerd wordt. Hiermee worden hoofdkantoren, verschillende vestigingen en thuiswerkomgevingen veilig aan elkaar gekoppeld, waardoor één betrouwbaar, kosteneffectief communicatienetwerk ontstaat. Meer informatie leest u in dit artikel: Wat is IP-VPN? En wat is het verschil met VPN?

Waarom kiezen bedrijven die veiligheid belangrijk vinden voor DataWeb?

Bedrijven die zelf al slachtoffer zijn geworden van cybercrime, of het bij bedrijven in hun omgeving hebben gezien, hebben van dichtbij de nadelige impact ervaren. Daarnaast zijn er bedrijven die vanwege branche-gerelateerde regelgeving hun digitale veiligheid goed op orde moeten hebben. De ruime keus aan verbindingen en diensten én onze jarenlange ervaring geven voor veel bedrijven de doorslag om voor DataWeb te kiezen als partner voor het inrichten van een zakelijke verbinding. DataWeb is tevens aangesloten bij de NaWas, de Nationale Wasstraat tegen DDoS-aanvallen.

 

Betrouwbaarheid

Computers en andere digitale apparatuur is voor veel werknemers het belangrijkste gereedschap. Zonder een verbinding worden de meeste van deze assets echter in een klap vrijwel onbruikbaar. De continuïteit van een bedrijfsvoering is in veel gevallen dus sterk afhankelijk van internetverbindingen. Maar wat bepaalt dan de betrouwbaarheid van een internetverbinding? Om die vraag te beantwoorden zoomen we hieronder in op enkele risico’s van verstoring.

 • Graafschade

Het risico op graafschade is bij een zakelijke glasvezelverbinding lager dan bij een doorsnee particuliere verbinding. Een zakelijke glasvezel ligt namelijk over het algemeen dieper in de grond en is voorzien van een mantelbuis.

 • Defecte apparatuur

De kwaliteit van de gebruikte apparatuur, als routers, is bij zakelijke leveranciers beter dan bij particuliere verbindingen. DataWeb maakt uitsluitend gebruik van A-klasse apparatuur in haar netwerk. Deze worden goed onderhouden, gemonitord en wanneer nodig preventief vervangen. Hierdoor heeft u als klant geen zorgen en wordt het risico op uitval verkleind.

 • Interne factoren

In sommige gevallen kan een verbinding uitvallen door interne oorzaken. Denk aan stroomuitval op uw hoofdkantoor. Door monitoring kan DataWeb dan zien dat de oorzaak in uw eigen omgeving ligt, zodat u de storing gerichter kunt oplossen.

Niemand kan een verbinding met 100% uptime garanderen, want storingen zijn nooit 100% te voorkomen. Belangrijk is dat u voor een partij kiest met een plan achter de hand in geval van calamiteiten. En die daadkrachtig handelt wanneer dat nodig is.

 

Hoe zorgt DataWeb voor verbindingen met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid?

Door onze preventieve maatregelen waaronder monitoring en onderhoud, biedt DataWeb een SLA met uptimegarantie van 99,9%. In de afgelopen jaren heeft DataWeb bij de meeste klanten zelfs een uptime gehad van 100%. Daarnaast kiezen veel bedrijven ervoor om, via DataWeb, ook een back-upverbinding met automatische failover te realiseren. Vaak wordt zelfs gekozen voor een compleet redundante verbinding. Hierbij wordt een tweede verbinding gerealiseerd die de complete functionaliteit biedt als de hoofdverbinding. Bij verstoring van één de verbindingen blijft u dan bereikbaar en ervaren medewerkers en klanten er vrijwel niets of zelf helemaal niets van.

 

Conclusie

De belangrijkste factoren voor zakelijke internet zijn snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid. De oplossing die hier de beste papieren voor heeft, is een glasvezelverbinding. Een particuliere glasvezelverbinding is voor zakelijk gebruik echter meestal niet voldoende. De snelheidsmogelijkheden zijn beperkt, waardoor u voor uw bedrijf al snel te kort komt. Bij een echte zakelijke verbinding zijn er veel hogere snelheden beschikbaar en veel meer keuzemogelijkheden om de verbinding veiliger en stabieler te maken. Daarbij komt nog dat andere netwerken als xDSL en Coax hun langste tijd hebben gehad en de komende jaren uitgefaseerd worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden van zakelijk glasvezel voor uw bedrijf? Plan een adviesgesprek in met een van onze adviseurs, of doe meteen de Postcode Check.

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

DC Klinieken
Nederlands Dagblad
Nabuurs
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
ANWR-Garant
VolkerWessels
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek