Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Hoe werkt Starlink in de praktijk?

Omdat we benieuwd waren naar de mogelijkheden van Starlink namen we zelf de proef op de som. De ongeduldige lezer kunnen we vast verklappen dat we tot de volgende conclusies kwamen:

 • Voor de installatie hadden we net iets meer geduld nodig.
 • Bij de snelheidstesten zijn hoge snelheden te zien, maar ook grote variaties, zowel in up-, en downloadsnelheid en de ping.

Via de site van Starlink bestelden we de kit met de 2e generatie schotelantenne. We kozen voor de normale variant, omdat de Business variant nog niet beschikbaar is. Drie weken later werd het pakket afgeleverd.

 

1.     De installatie

Bij het uitpakken vinden we in de doos de antenne unit zelf, de voet, het basisstation met de twee bijbehorende kabels en een handleiding. We begonnen met het installeren van de smartphone app.

De kabel tussen de antenne en het basisstation is vrij lang. Op het basisstation zitten geen statuslampjes, dus voor de informatie moet je de app gebruiken. Na het aansluiten van de kabel gaat de schotelunit zich zelf richten. Dat duurde ongeveer een kwartier. Via de app is een wachtwoord in te stellen. Zo wordt de Starlink een wifi-hotspot waar je met telefoons en laptops direct op kunt inloggen.

 

2.     Inloggen met apparaten

Doordat het basisstation in het kantoor geplaatst is, is het wifi netwerk direct te vinden. Inloggen met het aangepaste wachtwoord gaat gemakkelijk met de laptops en telefoons.

 

3.     Meten = weten

We proberen diverse snelheidstests. Deze zien er zeker niet slecht uit. We halen op sommige momenten downloadsnelheden van 250 Mbit/s. De upload komt echter zelden uit boven de 10 Mbit/s. De ervaringen na een paar dagen testen is dat er geen pijl te trekken is op de snelheden die we halen. Vooral de latency is schommelend.

 

4.     In de praktijk

Bij het testen met diverse online programma’s gaat het over het algemeen wel goed. Surfen en streamen gaat meestal zonder problemen. Bij het gebruik van remote tools als Teamviewer krijgen we regelmatig te maken met hick-ups. Door de hogere latency lijkt de cursor vaak als een vertraagde echo een halve seconde achter de feiten aan te lopen. Ook komt het soms voor dat de verbinding met de remote tools te lang stokt en daardoor uitvalt.

 

Meer weten over Starlink?

Op deze pagina vindt u een overzicht van de voor- en nadelen van Starlink, veel gestelde vragen over Starlink en vergelijken we Starlink met andere verbindingen door de lucht.

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

Sligro
DC Klinieken
Hitachi
ANWR-Garant
Blijdorp
Nabuurs
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek