Wij garanderen 99,9% uptime Wij garanderen 99,9% uptime
Altijd & overal Altijd & overal
Persoonlijke begeleiding van A tot Z Persoonlijke begeleiding van A tot Z
Specialist in zakelijk glasvezel Sinds 1994
HSRP wat is het

HSRP – Hot Standby Router Protocol

Alle informatie die een IT-Manager of IT-Architect moet weten over het Hot Standby Router Protocol (HSRP).

Wat is HSRP?

Het Hot Standby Router Protocol (HSRP) is een netwerk redundantie protocol van Cisco voor het realiseren van een redundant netwerk. Met het protocol wordt automatische failover bewerkstelligt waarbij de router als single point of failure (SPOF) wordt uitgesloten. Deze treedt in werking wanneer één of meerder interfaces op een router, of de gehele router, uitvalt.

Feitelijk vormen twee fysieke routers samen één virtuele router.

“Realiseer bijna 100% netwerk uptime door HSRP te gebruiken” – Cisco

Voorbeeld VRRP-, HSRP-oplossing

HSRP vs VRRP

Veel IT-ers vragen zich af: “Wat is nu het verschil tussen HSRP en VRRP?”. Eigenlijk is er geen verschil tussen HSRP en VRRP.

Het enige verschil is dat de techniek voor HSRP eigendom is van Cisco en VRRP de generieke toepassing is. Cisco claimt de technologie als eerste gepatenteerd te hebben, maar inmiddels wordt VRRP als globale standaard geaccepteerd in de industrie.

BELANGRIJK – HSRP en VRRP zijn niet compatibel met elkaar.

Wat is dan GLBP?

GLBP staat voor Gateway Load Balancing Protocol. Het protocol verzorgt automatische router backup voor IP hosts geconfigureerd met een enkele default gateway. Meerdere first hop routers in het LAN worden gecombineerd om een enkele virtuele first hop IP router aan te bieden. Terwijl ze ondertussen de “IP packet forwarding load” delen.

GLBP

GLBP is bijna gelijk aan HSRP/VRRP. Het enige verschil is dat bij GLBP meerdere routers tegelijk (gateways) worden gebruikt voor de load balancing die hetzelfde virtuele IP adres gebruiken. Bij HSPR/VRRP is er altijd maar één router actief terwijl de rest passief is tot de actieve router uitvalt.

Cisco technical configuration

Het configureren van een Cisco router kan een uitdaging zijn. Cisco biedt hiervoor uitgebreide informatie op haar website:

Omdat dit specialistische kennis is, is het juist configureren een hoofdpijndossier voor veel IT-Managers. Wanneer DataWeb een HSRP of VRRP oplossing verzorgt, verzorgt DataWeb ook de configuratie van de geleverde Cisco hardware.

Niet alle antwoorden online te vinden

Klanten van DataWeb hebben vaak toch nog specifieke technische vragen waarop het antwoord niet gevonden kan worden. Door onze jarenlange ervaring met veel verschillende implementaties wereldwijd, zijn we in staat precies die vragen goed te beantwoorden.

Zelf vragen over HSRP?

Bel ons op 070-3819218 of vul het contactformulier in.

Davanti Nederland
DC Klinieken
National Geographic
O’Neill Europa
Nabuurs
Croonwolter&dros | TBI
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie locatieLeveren we op jullie locatie?
heeft u een vraag? neem contact op
bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
elke werkdag bereikbaar Start chat
[gravityform id="1" title="false" description="false"]