DataWeb - Zakelijk netwerk provider
Zakelijke provider<br>sinds 1994 Zakelijke provider
sinds 1994
Gedreven, flexibel<br>en persoonlijk Gedreven, flexibel
en persoonlijk
Levert altijd en overal Levert altijd en overal
HSRP wat is het

HSRP – Hot Standby Router Protocol

Alle informatie die een IT-Manager of IT-Architect moet weten over het Hot Standby Router Protocol (HSRP).

Wat is HSRP?

Het Hot Standby Router Protocol (HSRP) is een netwerk redundantie protocol van Cisco voor het realiseren van een redundant netwerk. Met het protocol wordt automatische failover bewerkstelligt waarbij de router als single point of failure (SPOF) wordt uitgesloten. Deze treedt in werking wanneer één of meerder interfaces op een router, of de gehele router, uitvalt.

Feitelijk vormen twee fysieke routers samen één virtuele router.

“Realiseer bijna 100% netwerk uptime door HSRP te gebruiken” – Cisco

Voorbeeld VRRP-, HSRP-oplossing

HSRP vs VRRP

Veel IT-ers vragen zich af: “Wat is nu het verschil tussen HSRP en VRRP?”. Eigenlijk is er geen verschil tussen HSRP en VRRP.

Het enige verschil is dat de techniek voor HSRP eigendom is van Cisco en VRRP de generieke toepassing is. Cisco claimt de technologie als eerste gepatenteerd te hebben, maar inmiddels wordt VRRP als globale standaard geaccepteerd in de industrie.

BELANGRIJK – HSRP en VRRP zijn niet compatibel met elkaar.

Wat is dan GLBP?

GLBP staat voor Gateway Load Balancing Protocol. Het protocol verzorgt automatische router backup voor IP hosts geconfigureerd met een enkele default gateway. Meerdere first hop routers in het LAN worden gecombineerd om een enkele virtuele first hop IP router aan te bieden. Terwijl ze ondertussen de “IP packet forwarding load” delen.

GLBP

GLBP is bijna gelijk aan HSRP/VRRP. Het enige verschil is dat bij GLBP meerdere routers tegelijk (gateways) worden gebruikt voor de load balancing die hetzelfde virtuele IP adres gebruiken. Bij HSPR/VRRP is er altijd maar één router actief terwijl de rest passief is tot de actieve router uitvalt.

Cisco technical configuration

Het configureren van een Cisco router kan een uitdaging zijn. Cisco biedt hiervoor uitgebreide informatie op haar website:

Omdat dit specialistische kennis is, is het juist configureren een hoofdpijndossier voor veel IT-Managers. Wanneer DataWeb een HSRP of VRRP oplossing verzorgt, verzorgt DataWeb ook de configuratie van de geleverde Cisco hardware.

Niet alle antwoorden online te vinden

Klanten van DataWeb hebben vaak toch nog specifieke technische vragen waarop het antwoord niet gevonden kan worden. Door onze jarenlange ervaring met veel verschillende implementaties wereldwijd, zijn we in staat precies die vragen goed te beantwoorden.

Zelf vragen over HSRP?

Bel ons op 070-3819218 of vul het contactformulier in.

ABN AMRO
Goossens wonen en slapen
Davanti Nederland
ZorgDomein
RET
ANWB
Postcode Check

Doe nu onze postcode check & bekijk alle mogelijkheden op uw locatie

heeft u een vraag? neem contact op
bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
elke werkdag bereikbaar Start chat