Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Wat is het verschil tussen MPLS en VPLS?

Voor bedrijven met meerdere locaties is het nog wel eens een uitdaging om onderling data en een applicaties op alle locaties beschikbaar te hebben voor de medewerkers. Wanneer dit niet goed is ingericht is, kan dit zorgen voor vertraging bij gebruikers, fouten bij dataverwerking en veiligheidsrisico’s. Veel klanten met meerdere locaties kiezen voor oplossingen als MPLS en VPLS. Wat is dat en wat zijn de verschillen? In dit artikel lichten we dit toe.

MPLS (Multiprotocol Label Switching) en VPLS (Virtual Private LAN Service) zijn beide netwerktechnologieën die gebruikt worden voor het verzenden van data tussen locaties. Het belangrijkste verschil tussen MPLS en VPLS ligt in de manier waarop ze de data verzenden en het type netwerk wat gebruikt wordt.

Wat is IP-VPN

Definitie MPLS

MPLS is een netwerktechnologie waarbij de data wordt verzonden via speciale MPLS-lijnen die geconfigureerd zijn om de data snel en efficiënt te verzenden. MPLS creëert een afgeschermde netwerkverbinding tussen verschillende locaties, waarbij het netwerkverkeer via verschillende routes kan worden geleid om congestie en vertragingen te voorkomen. MPLS wordt vaak gebruikt voor grote bedrijfsnetwerken en voor het verzenden van gevoelige data omdat het een hoge mate van beveiliging en kwaliteitsgaranties biedt.

Definitie VPLS

VPLS is een netwerktechnologie waarbij het lijkt alsof alle locaties zich op hetzelfde lokale netwerk bevinden, terwijl ze in werkelijkheid op verschillende locaties zijn. VPLS creëert een virtueel LAN tussen verschillende locaties door middel van Ethernet-frames die via een IP-netwerk worden verzonden. Dit betekent dat alle apparaten op de verschillende locaties zich op dezelfde virtuele LAN bevinden. Hierdoor communiceren ze op dezelfde manier als wanneer ze zich binnen hetzelfde fysieke LAN bevinden. VPLS wordt vaak gebruikt voor bedrijven die meerdere locaties hebben en die een hoge mate van connectiviteit en flexibiliteit vereisen.

Een eigen MPLS/VPLS voor uw bedrijf?

DataWeb regelt het voor u. We begeleiden dit van A tot Z, met als voordeel dat u slechts één aanspreekpunt heeft. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Schaalbaarheid VPLS/MPLS

Een ander verschil tussen MPLS en VPLS is de schaalbaarheid. MPLS kan worden opgeschaald naar grote netwerken met duizenden nodes en kan worden geconfigureerd voor verschillende toepassingen zoals voice, video en data. VPLS is minder schaalbaar dan MPLS en wordt meestal gebruikt voor kleinere bedrijfsnetwerken met minder nodes.

Verschil zit in type netwerk en data communicatie

Kortom, MPLS en VPLS zijn beide netwerktechnologieën die worden gebruikt voor het verzenden van data tussen locaties, maar ze verschillen in de manier waarop ze de data verzenden en het type netwerk dat ze creëren. MPLS creëert een afgeschermde netwerkverbinding tussen verschillende locaties met een hoge mate van beveiliging en kwaliteitsgaranties, terwijl VPLS een virtueel privaat LAN creëert tussen verschillende locaties met een hoge mate van connectiviteit en flexibiliteit.

Meer dan 1000 bedrijven gingen je voor

Voor bedrijven, overheden en non-profit

Beelen
Crocs
Enver
KPMG
De Zonnebloem
ABN AMRO

Een beveiligd bedrijfsnetwerk zonder omkijken

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Onze experts hebben al vele klanten geholpen en denken ook graag met u mee. Graag bespreken wij uw huidige situatie en nemen wij uw wensen rondom MPLS/VPLS door. Zodoende kunnen wij u adviseren over de best passende opties voor uw organisatie. Neem contact op via sales@dataweb.nl of bel 070 381 92 18.

 

Dit maakt ons anders

Geen keuzemenu. De expert direct aan de lijn

Persoonlijke begeleiding van A tot Z.

We gaan geen uitdaging uit de weg

Al 25 jaar specialist in het vinden van oplossingen

Door onze ervaring leveren we sneller dan elke andere provider

We leveren altijd en overal

 

 

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

Landal
Red Bull
Cruise Port Rotterdam
Beelen
Teijin
SBM Offshore
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek