Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Betrouwbaar glasvezel onmisbaar voor de procesindustrie

Een betrouwbare internetverbinding is essentieel voor de moderne procesindustrie. Het gebruik van geavanceerde technologieën en geïntegreerde systemen is een belangrijk onderdeel van de productieprocessen. Een internetverbinding maakt het mogelijk om gegevens te verzamelen, te analyseren, op afstand toezicht te houden en te communiceren tussen verschillende systemen en applicaties.

Glasvezel onmisbaar voor ERP en MES

De procesindustrie is om diverse redenen afhankelijk van solide internet:

 • Het gebruik van geavanceerde technologieën en geïntegreerde systemen is een essentieel onderdeel geworden van de moderne industriële processen;
 • Een internetverbinding maakt het mogelijk op afstand toezicht te houden op apparatuur en processen. Dit is belangrijk voor bedrijven die meerdere locaties hebben of die op afstand werken;
 • Het gebruik van Internet of Things (IoT)-apparaten neemt steeds meer toe. Deze apparaten verzamelen gegevens over verschillende aspecten van het productieproces en sturen deze naar een centrale locatie voor analyse.

Daarbij is een stabiele internetverbinding ook onmisbaar voor de communicatie tussen verschillende systemen en applicaties. Bijvoorbeeld, wanneer een bedrijf een Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem gebruikt om de productie en voorraad te beheren, moet dit systeem in staat zijn om gegevens te verzenden en te ontvangen van andere systemen, zoals een Manufacturing Execution System (MES).

Wat zijn de gevolgen van downtime in de procesindustrie?

Vanwege de toegenomen mogelijkheden van internet zijn de afhankelijkheden ervan ook toegenomen. Gevolgen van downtime voor bedrijven door verstoring in de verbinding zijn onder meer:

 • Verlies van productiviteit
 • Verlies van omzet
 • Reputatieschade
 • Downtime bij klanten en partners
 • Aansprakelijkheid
 • Veiligheidsrisico’s
 • Additionele kosten

In het artikel Wat zijn de kosten voor een bedrijf bij downtime?zijn deze gevolgen toegelicht. Hier is ook te berekenen wat de kosten van downtime voor een bedrijf zijn en hoe downtime te voorkomen is.

Waarom kiezen bedrijven voor zakelijk glasvezel?

De meest gekozen verbinding bij midden en grote bedrijven is de glasvezelverbinding, meer specifiek een zakelijke glasvezelverbinding. Zakelijk glasvezel biedt namelijk veel hogere snelheid en betrouwbaarheid, met name in vergelijking tot verbindingen via koperen kabels. Waarom zijn deze eigenschappen zo belangrijk?

 • Hoge bandbreedte

In de procesindustrie worden grote hoeveelheden data gegenereerd en verwerkt. Met een glasvezelverbinding verwerken en delen bedrijven deze data snel en efficiënt, zonder vertragingen of verlies van gegevens.

 • Hoge betrouwbaarheid

Het snel en stabiel uitwisselen van data tussen verschillende systemen en machines is essentieel. Met een zakelijke glasvezelverbinding brengen bedrijven deze gegevens snel en efficiënt over zonder dat er problemen optreden, zoals vertragingen of storingen.

 • Toekomstbestendig

Tenslotte is zakelijk glasvezel ook de meest toekomstbestendige technologie. Andere netwerken als DSL worden op termijn uitgefaseerd.

De voordelen van glasvezel stellen bedrijven in de procesindustrie in staat hun processen verder te optimaliseren en hun concurrentiepositie te verbeteren.

Conclusie

Binnen de procesindustrie is vanwege automatisering en digitalisering een betrouwbare dataverbinding onmisbaar. Zakelijk glasvezel heeft hiervoor de beste papieren vanwege onder andere de hogere bandbreedte en betrouwbaarheid. Downtime heeft ook voor bedrijven in de procesindustrie grote nadelige gevolgen.

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

Knauf
Ticketmaster
Adidas
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Davanti Nederland
Nippon Express
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek