Specialist in zakelijk glasvezel
99,9% uptime garantie 99,9% uptime garantie
Gegarandeerde bandbreedte Gegarandeerde bandbreedte
24/7 support bij verstoringen 24/7 support bij verstoringen

Een internetverbinding op school: waar moet je op letten?

Een internetverbinding is een belangrijke schakel in de ICT-voorzieningen van scholen. Een internetverbinding is, naast het bieden van internettoegang op of rond de school, essentieel voor het gebruik van digitale leermiddelen of andere online diensten. Daarmee is een goede en betrouwbare internetverbinding een belangrijke randvoorwaarde voor digitaal onderwijs geworden.

Soms voldoet het netwerk niet (meer) aan wat de school nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de school:

 • (meer) gebruik gaat maken van digitale leermiddelen
 • (meer) mobiele apparaten gaat inzetten
 • gaat verbouwen of verhuizen
 • last heeft van te veel storingen en/of downtime

Bij het uitbreiden, aanpassen of nieuw inrichten van een internetverbinding zijn er veel factoren met betrekking tot kwaliteit en beschikbaarheid waar op gelet moet worden. In dit blog gaan we in op vier factoren om rekening mee te houden wanneer je op zoek bent naar een internetverbinding voor het onderwijs.

Een betrouwbare internetverbinding op uw school?

DataWeb adviseert scholen uitgebreid over de optimale snelheid en biedt ondersteuning in het netwerkontwerp zodat deze toekomstbestendig is en eenvoudig te managen.

 

1.    Bandbreedte

De beschikbare bandbreedte, uitgedrukt in aantallen megabit of gigabit per seconde (Mbit/s, Gbit/s) van de internetverbinding wordt gebruikt om gegevens te ontvangen (downloaden) en gegevens te versturen (uploaden).

Bij het bepalen van de benodigde bandbreedte is het belangrijk dat je verder kijkt dan de huidige situatie. De technologische ontwikkelingen in het onderwijs gaan snel. Daarom is het aan te raden om in ieder geval uit te gaan van de behoefte over drie tot vijf jaar. Daarnaast is het fijn als er sprake is van flexibiliteit, zodat er eenvoudig en stapsgewijs opgeschaald kan worden indien mogelijk.

Overboeking van de internetverbinding

De bandbreedte die de internetprovider aanbiedt is in de praktijk niet altijd de daadwerkelijk beschikbare bandbreedte. Dit wordt ook wel overboeking genoemd. Bij overboeking gaat de provider ervan uit dat binnen een groep klantaansluitingen niet alle klanten tegelijk de maximale bandbreedte van hun eigen aansluiting zullen benutten. De totale beschikbare bandbreedte voor die groep klanten is dus lager dan de som van de individuele bandbreedtes.

De mate van overboeking wordt bepaald door de overboekingsfactor. Wanneer je garanties nodig hebt op je internetverbinding moet je dus goed op de overboekingsfactor letten.

Hoe kun je zien of je een overboekte glasvezelverbinding krijgt aangeboden?

Kijk of er op de offerte termen staan zoals 1:1, 1:10 of 1:20. 1:1 betekent dat alleen jouw school gebruikt maakt van de verbinding (non-overbooked). 1:10 betekent dat slechts een tiende van aangeboden bandbreedte gereserveerd wordt voor jou. Dit verklaart mede de soms grote prijsverschillen tussen aanbieders.

Een internetverbinding op school

2.    Redundantie of back-up-verbinding

De beschikbaarheid van de internetverbinding kan verstoord worden door verschillende oorzaken zoals uitval of een kapotte router, glasvezelbreuk door graafwerkzaamheden of calamiteiten in het datacenter. Al deze risico’s zijn op te vangen door:

 1. Een back-up verbinding: Een automatische back-up internetverbinding zorgt ervoor dat alles blijft werken zodra de hoofdverbinding in storing gaat. Hierbij maken we gebruik van verschillende netwerken. Als een van de netwerken een storing heeft, switchen we automatisch naar het andere netwerk. Zo is de school niet afhankelijk van de betrouwbaarheid van één netwerk.
 2. Een redundante verbinding: Met een redundante verbinding, bijvoorbeeld met VRRP, wordt automatische failover functionaliteit bewerkstelligd wanneer één of meerdere interfaces op een router, of de gehele router, uitvalt. Op deze manier kunt je altijd blijven doorwerken.

 

3.    DDoS Protectie

DDoS-aanvallen vormen een grote bedreiging voor scholen. Vrijwel dagelijks melden scholen dat hun netwerken als gevolg van een DDoS-aanval één of meerdere dagen platliggen. Daarbij komt dat DDoS-aanvallen steeds vaker plaatsvinden en complexer en gevarieerder worden. Scholen kunnen hier zelf geen technische maatregelen tegen nemen. Dat kan de internetprovider in zijn netwerk wel. DataWeb maakt DDoS Protectie voor het onderwijs mogelijk door gebruik te maken van de Nationale DDoS Wasstraat (NaWas) van de NBIP.

Lees ook: DDoS-aanvallen op school: wat zijn de gevolgen en kun je er iets tegen doen?

4.    Meerdere locaties

Wanneer je school meerdere locaties heeft, kun je een keuze maken uit de volgende drie opties:

 • Elke locatie een eigen internetverbinding
 • Een centrale internetverbinding via één locatie
 • Een centrale internetverbinding via een datacenter

Het centraliseren van de internetverbinding bespaart kosten en maakt de ICT op de verschillende locaties eenvoudiger. De capaciteits- en kwaliteitseisen moeten hierbij natuurlijk aansluiten bij wat alle achterliggende schoollocaties gezamenlijk nodig hebben.

Omdat de impact van een storing in dit geval nog groter is (alle locaties worden getroffen in plaats van slechts één), zijn de garanties die de leverancier geeft nog belangrijker dan bij individuele internetverbindingen per locatie. Ook speelt bij centralisatie de kwaliteit van de netwerkverbinding tussen de locaties en de centrale locatie of het datacenter een belangrijke rol.

Een DataWeb internetverbinding op uw school

DataWeb is een onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). Wij leggen al 25 jaar de meest betrouwbare en snelle verbindingen aan. Als kleinste van de grote aanbieders helpen we scholen met oplossingen op maat die bij andere providers niet mogelijk zijn.

We leveren verbindingen tot wel 10 Gbit/s met de hoogst mogelijke garanties zoals 99,99% uptime en zonder overboeking. Wij adviseren scholen uitgebreid over de optimale snelheid en bieden ondersteuning in het netwerkontwerp zodat deze toekomstbestendig is en eenvoudig te managen. Neem hiervoor vooral contact met ons op.

Een internetverbinding op uw school?

Wij horen graag uw vragen. Bel ons direct of maak gebruik van onderstaand formulier, dan nemen wij op korte termijn contact met u op.

Dit maakt ons anders

Geen keuzemenu. De expert direct aan de lijn

Persoonlijke begeleiding van A tot Z.

We gaan geen uitdaging uit de weg

Al 25 jaar specialist in het vinden van oplossingen

Door onze ervaring leveren we sneller dan elke andere provider

We leveren altijd en overal

DataWeb voldoet aan alle mogelijke zakelijke voorwaarden

Van Amsterdam tot Zuid-Afrika

We denken met je mee

Vooraf denken we mee over de beste zakelijke verbinding voor jouw situatie.

 • Hoeveel medewerkers?
 • Hoe zwaar wordt het netwerk beslast?
 • Is er een voorlooplijn nodig?
 • Zijn er netwerkkoppelingen?
 • En nog veel meer…

Wij regelen het. Op tijd!

We nemen je alle projectwerkzaamheden uit handen en garanderen tijdige levering.

 • Site-survey
 • Afstemming graafwerkzaamheden
 • Planning met monteurs
 • Aansluiting op uw netwerk
 • IP-configuratie

Je kunt op ons vertrouwen

We garanderen 99,9% uptime en staan altijd voor je klaar. Voor vragen, overleg of iets anders.

 • Supersnelle verbinding over zakelijk glasvezel
 • Non-overbooked dataverkeer
 • Geen datalimiet en/of Fair Use Policy
 • 24/7 support
 • Altijd inclusief beheer en installatie

Meer dan 1000 bedrijven gingen je voor

Voor bedrijven, overheden en non-profit

HartKliniek
Cordaid
Sligro
Goossens wonen en slapen
Social Deal
ZorgDomein

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie?

Over: Rico Wisman

Bio: Sinds 1994 ben ik als manager werkzaam bij DataWeb, onafhankelijke Internet Service Provider (ISP). DataWeb is een flexibele organisatie met korte lijnen die sinds 1994 actief is in de zakelijke markt. DataWeb kan zich daarom met recht tot één van de eerste internetproviders van Nederland rekenen. Kenmerkend voor mijn werk bij DataWeb is de specialisatie in datacommunicatie. Dit resulteert in een uitgebreid en gevarieerd portfolio met een breed scala aan bedrijven, overheden en non-profitinstellingen.

SBM Offshore
Hitachi
RET
Croonwolter&dros | TBI
Delaware
Nabuurs
Doe de Postcode Check

Bekijk de mogelijkheden op jullie bedrijfslocatie  Leveren we op jullie locatie?
  heeft u een vraag? neem contact op
  bel ons voor al uw vragen 070 381 92 18
  e-mail specifieke wensen sales@dataweb.nl
  elke werkdag bereikbaar Start chat
  plan een Adviesgesprek