Wat is glasvezel?

 

Een glasvezel is zo dun als een haar: slechts 125 à 250 micron. glasvezel De vezel bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn. Glasvezel is ontwikkeld om razendsnel grote hoeveelheden data over grote afstanden te transporteren.

 

Door manipulatie van een lichtstroom uit een laser: aan-uit-aan-uit enzovoort wordt digitale informatie door een glasvezel gestuurd. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in het donker door middel van een zaklantaarn en morsecode, waarbij informatie gevormd wordt door middel van een serie van punten en strepen. Hoe sneller de laser aan en uit kan flikkeren, hoe sneller de informatie overgestuurd kan worden. De snelheid waarmee de data wordt verzonden, wordt ‘bit-rate’ genoemd en wordt aangeduid als bits per seconde. Met een bitrate van 1 gigabit (Gbit/s) per seconde is het mogelijk om in één seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen (ruim 15.000 keer sneller dan ISDN). Niet alleen tekst, maar ook video’s, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina’s worden op deze manier via glasvezel overgeseind.

Glasvezeltechnologie ontwikkelingen

De ontwikkelingen in de glasvezeltechnologie hebben geleid tot een Multimode en Single-mode vezel.Multimode
De Multimode vezel is geschikt voor kortere afstanden met een hogere bandbreedte maar met lagere snelheden. In vergelijking met de Single-mode is de benodigde apparatuur goedkoper, vanwege de toepassing van een VCSEL of een LED in plaats van een laser. Multimode vezels hebben (fabricage-afhankelijk) in de kern ongunstige overdrachtseigenschappen door de lichtverstrooiing (de diagonale pijltjes). Dit kan leiden tot bandbreedte verlies. De kern van Multimode glasvezelkabels heeft een grote diameter waardoor er meerdere paden zijn. In de glasvezelkern worden verschillende golflengtes gebruikt.Single-mode
De Single-mode vezel is geschikt voor hoge bitrates en grotere afstanden. Hierbij wordt apparatuur gebruikt met relatief dure lasers. De Single-mode vezel maakt datatransmissie mogelijk met snelheden van meer dan 1 Terabit per seconde. Single-mode vezels hebben een kleine kern en kunnen slechts één lichtstraal versturen. Doordat er maar één enkel pad door de kern gaat, wordt het licht door het midden van de kern gestuurd en wordt het niet teruggekaatst tegen de buitenkant van de kern zoals het geval is bij Multimode.

multi-singlemode

Multi- en Single-mode vezel

In een HDPE-buis (gekleurde harde buizen in de grond waarin de glasvezel geblazen wordt) passen meerdere Fiber Optic Duct Cables. Een Fiber Optic Duct Cable is een bundel met vaak 48 of 96 verschillende glasvezels, waarbij elke glasvezel van een eigen mantel voorzien is, zoals een koperen (elektriciteit)draad. Ook zijn de verschillende glasvezels vervolgens weer gegroepeerd in eigen gekleurde kleinere binnentubes van 2, 4, 6 of 12 stuks, afhankelijk van de soort Fiber Optic Duct Cable. Dit alles wordt beschermd door een dikke buitenmantel en een verstevigende kern binnenin, soms zelfs meerdere.

Dwarsdoorsnede fiber optic duct cable

Dwarsdoorsnede van een 96v Fiber Optic Duct Cable

Wanneer een organisatie aangesloten wordt op Dark Fiber, krijgt men de beschikking over minimaal twee glasvezels, oftewel een glasvezelpaar: één voor het dataverkeer heen en één voor het dataverkeer terug. Een glasvezelpaar heeft een vrijwel onbeperkte capaciteit die wordt bepaald door de apparatuur die er op aangesloten wordt. Bovendien kan er gekozen worden om meerdere vezels af te nemen en zo een meervoud van 1 Gigabit te verkrijgen. Dat kan direct, maar dat kan ook nog in een later stadium.

Voordelen glasvezel ten opzichte van koper

  • Lagere materiaal kosten
  • Lagere installatie kosten
  • Veel hogere datatransmissie snelheden
  • Ongevoelig voor elektromagnetische stoorvelden

Site Survey

Gedurende de Site Survey worden alle benodigde uitkomsten op de klantlocatie genoteerd. Deze worden vervolgens op een later tijdstip verder uitgewerkt en vergeleken. Hierover wordt een uitgebreid rapport geschreven en vervolgens een kaart getekend. Deze dienen ter ondersteuning bij de aanvraag van de benodigde gemeentevergunningen en de uitvoer van het project. Pas hierna kan er worden overgegaan tot het daadwerkelijke graven, blazen van de glasvezel en het afmonteren op locatie.Tijdens de voorbereidingen van, en tijdens de uitvoering van de graaf- en/of boorwerkzaamheden, is een uitgebreide en detailleerde kaart nodig waar alle buizen, plan van aanpak, reeds aanwezige glasvezels, stroomkabels en leidingen staan, inclusief de bijbehorende dieptes…Technische tekening Ethernet

Aangraven glasvezel

Bij de realisatie van glasvezel dient in de meeste gevallen gegraven te worden en gaat de grond daadwerkelijk open. In de gegraven geulen met een diepte van zo’n 60 à 70 centimeter en een breedte van zo’n 30 centimeter wordt vervolgens een lege 40 mm HDPE-buis (of dikker) uitgerold en gelabeld. Op deze labels met een onderlinge afstand van zo’n vier meter zet men doorgaans het klantnummer.

Glasvezel graven

Foto van gegraven geul met daarin de volledig uitgerolde en gelabelde HDPE-buis tijdens realisatie DataWeb-glasvezel ten behoeve van Heerema in Leiden

Main-/handhole
Afhankelijk van de af te leggen route en de afstand daarvan, worden op het gehele glasvezeltraject één of meerdere Main-/handholes ingegraven. Een Main-/handholes is een soort lasdoos van plastic en/of metaal, hier komen één of meerdere HDPE-buizen op uit.

Main-/handhole
Een Main-/handhole (afbeelding kan afwijken met de werkelijkheid)

Horizontaal gestuurde grondboring
Bij het aangraven van glasvezel van A naar B dienen wel eens obstakels getrotseerd worden als uitritten, leidingen, wegen, sloten, riolen etc., waarbij maar één mogelijkheid overblijft: er onderdoor! In zulke gevallen maakt men gebruik van een zogenoemde horizontaal gestuurde grondboring, oftewel Horizontal Directional Drilling (H.D.D.).

horizontaal gestuurde boring horizontaal gestuurde boring tekening

Foto van een horizontaal gestuurde boring tijdens realisatie DataWeb-glasvezel ten behoeve van O’Neill Europe in Warmond

Glasvezel “blazen”

Zodra de lege HDPE-buis over het gehele traject gelegd is, wordt de glasvezel letterlijk in de HDPE-buis geblazen middels een sterke compressor met een druk van zo’n 12 of meer Bar. Hierdoor zweeft de Fiber Optic Duct Cable middels een soort parachuutje door de HDPE-buis naar de juiste locatie. In de HDPE-buis zitten aan de binnenkant lichte groeven waardoor een juiste stuwing ontstaat tijdens het blazen.

Glasvezel blazen

glasvezel blazen tekening

 

 

 

 

Het blazen geschiedt doorgaand vanuit een wijkkast en/of tussenliggende Main-/handholes. Dit blazen vanuit de tussenliggende Main-/handholes noemt men “Tussenjets”.

Afmonteren glasvezel op klantlocaties

Vanuit de wijkcentrale en/of tussenliggende Main-/handholes wordt de Fiber Optic Duct Cable door de HDPE-buis bij de klantlocatie “binnengeblazen”. Doorgaans komt de HDPE-buis ter hoogte van de meterkast door de gevel bij de klantlocatie binnen. In alle andere gevallen zal dit afhangen van de richting waar vanuit het glasvezeltraject het pand nadert. Waar het binnen komt en waar het afgemonteerd wordt, wordt besloten tijdens de Site-Survey. De Fiber Optic Duct Cable (die in de HDPE-buis de klantlocatie binnenkomt) wordt in het pand doorgeleid naar het juiste punt waar het afgemonteerd moet worden. Zoals de patch-/serverruimte. Daar wordt de Fiber Optic Duct Cable in een zogenoemde Fiber Splice Box, ofwel Laslade, gelast en gespliced tot het juiste aantal benodigde glasvezels. De hiervoor gebruikte glasvezels worden opgeslagen in een Vezelregistratieprogramma. De Laslade heeft vaak de 19″ afmeting waardoor het gemakkelijk in een bestaand 19″ rack opgehangen kan worden. Soms worden ook Splice Boxes van andere formaten gebruikt. Deze worden dan bijvoorbeeld tegen de binnenkant van de meterkast gemonteerd. Vanuit de Splice Box/19″ Laslade vertrekken vervolgens één of meerdere Fiber Patchkabels naar de speciale Ethernet-glasvezelapparatuur, indien voor de “belichte” dienst gekozen is. Op deze Ethernet-glasvezelapparatuur zit vervolgens de RJ-45 interface of SFP.

laslade
Foto van een 19″ Laslade (afbeelding kan afwijken met de werkelijkheid)

Verschil tussen Ethernet Punt-Punt en Darkfiber

Om de verschillen tussen een (belichte) DataWeb Ethernet Punt-Punt verbinding en een (onbelichte) DataWeb Darkfiber oplossing nog eens extra te verduidelijken zijn beide mogelijkheden grafisch weergegeven.

 

Een (belichte) DataWeb Ethernet Punt-Punt verbinding:

ptp DataWeb

Een Darkfiber oplossing van DataWeb:

ptp darkfiber

 

DataWeb Glasvezel is maatwerk. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Referenties
Postcode check

Doe nu onze postcode check & bekijk alle mogelijkheden op uw locatie

even geduld..

Even geduld..

Wij controleren uw adres en bekijken de mogelijkheden.

even geduld..

Even geduld..

Wij controleren uw adres en bekijken de mogelijkheden.

© 1994 - 2017 DataWeb B.V.

Navigatie