Zakelijk glasvezel verbinding Informaat Baarn

DataWeb heeft voor Informaat uit Baarn een 20 Mbit/s Ethernetverbinding gerealiseerd. Deze Ethernet-over-Glasvezel verbinding met symmetrische en gegarandeerde snelheden voorziet Informaat van een snelle en betrouwbare verbinding met het internet.

Glasvezel voor Informaat uit Baarn

Na opdrachtgeving van Informaat voor de aanleg van de zakelijk glasvezelverbinding, stuitte wij tijdens de Site-Survey al vrij snel op een enorme uitdaging: om de glasvezel vanaf het dichtstbijzijnde Hand-hold naar de klantlocatie te kunnen trekken, moesten wij een lange geasfalteerde weg volgen met aan weerszijde historische beschermde bomen. Daaraan grenzen op hun beurt weer aan weerszijde de tuinen en opritten van de aangelegen woonhuizen. Daar het zagen van een doorgang in het asfalt haast ondoenlijk en bijzonder kostbaar is, en de rij bomen natuurlijk niet gekapt mogen worden, bleef er slechts één mogelijkheid over: onder de wortels van de bomen door middels een horizontaal gestuurde grondboring (Horizontal Directional Drilling, afgekort: H.D.D.) van 180 meter. Naast de technische uitdaging, diende zich een tweede uitdaging aan: het werd snel duidelijk dat hiervoor niet alleen de gemeente Baarn bij het vergunningentraject betrokken moest worden, maar ook de overkoepelende provincie. Dit betekende dus een langer en intensiever te volgen vergunningentraject. Uiteindelijk mocht na een niet eens zo lange tijd toch echt “gegraven” gaan worden.

 

Hieronder treft u een aantal foto’s van de realisatie van deze glasvezelverbinding in Baarn:

 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 1
  1 De lange geasfalteerde weg met aan weerszijde de historische beschermde bomen en tuinen van de aangelegen woonhuizen. Het in horizontaal gestuurde grondboringen (H.D.D.) gespecialiseerde boorbedrijf is inmiddels gearriveerd en is druk bezig met de nodige voorbereidingen.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 2
  2 Men is inmiddels ook begonnen met het graven van het benodigde boorgat voor de boormachine. Hier vanuit zal de precisieboring uitgevoerd gaan worden, het “Startgat” genaamd.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 3
  3 Close-up van het Startgat.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 4
  4 De boormachine is op afstand bestuurbaar en kan zelfstandig middels rupsbanden naar de boorpositie gereden worden. De boormachine wordt nu in positie gebracht.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 5
  5 De boorkop daalt langzaam het gegraven Startgat in.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 6
  6 Actiefoto van de machinist.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 7
  7 Tijdens het boren houdt de machinist nauwlettend de Drillguide/-tracer (het staande apparaat) in de gaten. Dit apparaat volgt de boorkop – en zijn omwentelingen, stijg-/daalhoek etc. – gedurende de boring door de grond.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 8
  8 Ondertussen is men ook klaar met de graafwerkzaamheden van het “Eindgat”, nabij de klantlocatie.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 9
  9 Centimeter voor centimeter verdwijnt de boorkop in de grond. Tijdens het boren spuit onder hoge druk de kleiachtige substantie uit de boorkop. Dit gebeurd om de boorgang te vergemakkelijken en het boorgat te verstevigen. Dit zorgt er ook voor dat het boorgat niet snel instort bij het later “terugtrekken” van de boor.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 10
  10 Close-up van de boorwerkzaamheden. Tijdens de boorwerkzaamheden stroomt het gat van het start- en eindpunt vol met de kleiachtige substantie uit de boorkop. Op deze foto zijn ook mooi de flexibele boorbuizen te zien, met elk een lengte van 3 meter, welke automatisch door de boormachine achter elkaar geschroefd worden tot één lange boorlengte.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 11
  11 Een boer komt langs met een giertank en zuigt het gat leeg waarna het over het land verspreid wordt als bodemverbetering.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 12
  12 Op de boorkop zit een plaat welke tevens als een soort roer dient waarmee men als het ware door de grond heen stuurt. Een combinatie van duwen en draaien zorgt ervoor dat de boorkop zijn eindbestemming nadert.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 13
  13 De voortgang van de boring wordt middels de mobiele Drillguide/-tracer centimeter voor centimeter gevolgd en genoteerd. Tijdens deze booractiviteiten wordt intensief contact onderhouden met de machinist van de boormachine. Allerlei aanwijzingen en meldingen passeren over en weer de revue.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 14
  14 De boorkop heeft inmiddels het Eindgat bereikt. Ook dit gat loopt nu vol met de kleiachtige substantie uit de boorkop
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 15
  15 Close-up van de boorkop. Op deze foto is eveneens de eerder genoemde “plaat” op de boorkop te zien welke als een soort roer dient.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 16
  16 De boorkop dient nu verwisseld te worden door een Reverse-boorkop. Nu begint het “terugtrekken” van de boor. Dit is te vergelijken met het gebruik van een trekkabel door de Elektricien waarmee een kabel door de leiding getrokken wordt. Aan de Reverse-boorkop bevestigd men de groene HDPE-buis. De Reverse-boorkop zorgt er voor dat tijdens het terugtrekken de doorvoer aangepast wordt naar de omvang van de 40 mm HDPE-buis. Op de achtergrond is de groene HDPE-buis te zien welke al klaar ligt op het grasveld van Informaat.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 17
  17 Tijdens het terugtrekken verdwijnt langzaam maar zeker, centimeter voor centimeter, de HDPE-buis in de bodem…
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 18
  18 Een gedeelte van de HDPE-buis ligt aan klantzijde opgerold klaar om het pand van Informaat binnengevoerd te gaan worden. Vanuit de wijkkastzijde wordt vervolgens – inclusief de eventuele tussenliggende Hand-holes – de 96 stuks(96v) glasvezeltube door de HDPE-buis bij de klant “binnengeblazen”.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 19
  19 Het rustieke pand van Informaat is inmiddels van DataWeb-glasvezel voorzien.
 • Aanleg zakelijke glasvezel verbinding op het glasvezelnetwerk in Baarn foto 20
  20 Een originele manier van het presenteren van de bedrijfsnaam aan de voorbijgangers…
Referenties
Postcode check

Doe nu onze postcode check & bekijk alle mogelijkheden op uw locatie

even geduld..

Even geduld..

Wij controleren uw adres en bekijken de mogelijkheden.

even geduld..

Even geduld..

Wij controleren uw adres en bekijken de mogelijkheden.

© 1994 - 2017 DataWeb B.V.

Navigatie